Region Västerbotten beviljar UngHästen 350 000 kr för projekt kring våld
Malin Lundqvist, Niklas Larsson Lirell och Albin Avander på UngHästen, Västerbottensteaterns ungdomsavdelning Region Västerbotten beviljar UngHästen 350 000 kr för projektet "Mäns våld mot kvinnor börjar med killars våld mot tjejer" under projektperioden 1 jan 2025 - 31 mars 2026. I projektet ska UngHästen med teater som pedagogiskt verktyg ge unga i länet redskap att lösa konflikter på ett sådant sätt att de inte bidrar till ökat våld i samhället.
Region Västerbotten tog under veckan beslutet att bevilja UngHästen det sökta stödet. Motiveringen från regionens sida är att projektet utgör en pusselbit i det nödvändiga arbetet att skapa förutsättningar för unga i regionen att växa upp med kunskap och redskap att bli medborgare som skapar ett samhälle fritt från våld.
I beslutshandlingarna går att läsa följande;
"...Vi lever i en samtid där närvaron av våld, inte minst bland unga, tar allt större plats. Det finns två ytterligheter: dels ett samhälle där våldet tar sig alltmer extrema former och kliver allt lägre ner i åldrarna, dels ett samhälle som sitter på större kunskap än tidigare rörande vilka orsaker som ligger bakom och som vägrar normalisera våldet. Problemet är att mängden effektiva insatser inte står i paritet med den ökade insikten och det vill projektet vara med och ändra på!
.....
De anmälningar om våld som görs idag rör oftast just fysiskt våld och därför finns det ett enormt mörkertal kring det psykiska våld som också sker. För att kunna komma närmare ett samhälle fritt från våld behöver vi prata om våld utifrån flera aspekter och vi behöver börja dessa samtal tidigt! "
Projektet bygger på tankar och erfarenhet från unga kring temat våld
Malin Lundqvist som är avdelningschef på UngHästen berättar om projektets upplägg;
- I projektets initiala skede kommer eleverna i 36 klasser i länet få träffa och samtala med projektets pedagoger och skådespelare som åskådliggör ämnet våld. Utifrån samtalen utformas ett pedagogiskt för- och efterarbete till den kommande föreställningen om våld, som har sin grund i de frågor som väcks i dessa samtal. Den föreställning som vi ska skapa bygger alltså på den information och de tankar vi får in i detta första skede i mötet med ungdomarna. Det kommer även, utifrån det insamlade materialet, arbetas fram ett handledningsmaterial för skolor på temat våld. Projektets aktiviteter sker i sju av länets kommuner, men resultatet kan få en spridning även i övriga kommuner.
Verktyg för att bli en aktiv åskådare
Det finns olika infallsvinklar för hur man talar om och arbetar kring problemet våld. UngHästens sätt att angripa ämnet kommer vara att sätta fokus på åskådarrollen - att träna sig att gå från att vara passiv till aktiv åskådare.
- Detta görs genom forumteater som metod vilket innebär att ungdomarna som ser föreställning tillsammans med skådespelare och pedagog kan "frysa" och "göra om" vissa scener för att ändra utgången. Här ges alltså möjlighet att se vad som händer beroende på om man som åskådare ingriper eller inte, berättar Malin Lundqvist.
Viktiga diskussioner kring makt och genus
Malin tror också att den mest givande diskussionen kring våld utgår från ett makt- och genusperspektiv då en avgörande faktor i våldsförebyggande arbete är att kritiskt granska maskulina och feminina normer i samhället.
- Särskild vikt kommer att läggas vid destruktiva normer kring maskulinitet, då det är en erkänd riskfaktor för ökat våld. Att bryta dessa normer är en angelägenhet för alla. För att få till stånd en förändring krävs en förståelse ur ett större perspektiv om hur både män och kvinnor bidrar till och upprätthåller våld på olika sätt. Därför behöver våldsförebyggande insatser vända sig till alla oavsett kön. Vi är otroligt glada och tacksamma att Region Västerbotten också är med och stöttar oss på denna resa, säger Malin Lundqvist.