Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen fick i kväll ta emot utmärkelsen Årets hållbara företag på Alvargalan i Skellefteå. Västerbottensteatern var även nominerade i kategorin Årets varumärke. "Fantastiskt att kulturen och teatern får detta erkännande som en viktig del i det nya Skellefteå som nu växer fram", kommenterar teaterns vd Fransesca Quartey.
UngHästen har arbetat med ungdomar och sociala frågor i mer än tjugo år. "Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör UngHästen till ett imponerande hållbarhetsföretag", sägs det i motiveringen till priset som delas ut av Boliden.
– Galet fantastiskt, så roligt, är den spontana reaktionen från Malin Lundqvist, avdelningschef på UngHästen. Det här är ett bevis på att förebyggande arbete uppskattas. Vi har jobbat 21 år i klassrum med unga människor i svåra och känsliga ämnen. Vi vill inge hopp och visa att man är inte ensam; det finns hjälp att få.
"Sjukt kul att kultur får pris på en näringslivsgala"
David Åkerlund, som också arbetar på UngHästen, lyfter fram det unika med denna utmärkelse.
– Sjukt kul att kultur får pris på en näringslivsgala, tror inte att det är så vanligt. Vi har arbetat med samma metod både i klassrum och på arbetsplatser och att arbeta med det mellanmänskliga är det enda hållbara för att få till förändringar. Jag är mycket rörd och tacksam. Nu hoppas jag att att vår metod kommer att sprida sig vidare mot en ljusnande framtid.
Västerbottensteatern var nominerade i två kategorier på galan. Förutom Årets hållbara företag så var teatern även en av de tre nominerade till Årets varumärke. I motiveringen sägs att Västerbottensteatern ger Skellefteå möjligheten att utvecklas genom kultur. Det uppskattas förstås av Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern.
– Först och främst är det fantastiskt, härligt och välförtjänt att UngHästens arbete belönas. Sedan är det jätteroligt för oss som kulturinstitution när det vi gör uppmärksammas i andra sammanhang. Det är på samma sätt med denna uppmärksamhet och hyllning som när Skellefteå nyligen utsågs till Årets Kulturkommun 2021/2021 – allt bidrar till att sätta fokus på hur kulturen kan både stärka och utveckla en hel kommun.
Motivering till UngHästens utmärkelse som Årets hållbara företag:
I över 20 år har Unghästen arbetat med sociala frågor riktade mot en bred publik med samtal, improvisationsteater och interaktion. Deras mål är att motarbeta alltifrån mobbning och rasism till psykisk ohälsa, bristande jämställdhet och andra väsentliga frågor som är viktiga i hållbart samhälle. Den långsiktiga satsningen på levande pedagogik och mötet mellan människor gör Unghästen till ett imponerande hållbarhetsföretag.
Motivering till nomineringen av Västerbottensteatern som Årets varumärke:
Västerbottensteatern levererar varje år flera hundra starka upplevelser av både glädje och sorg som gör avtryck både i sin närhet och i resten av regionen. Med socialt engagemang och en samhällsröst som är ständigt närvarande, långt utanför scenens räckvidd, fortsätter de att beröra. Även när ridån gått ner och applåderna har tystnat. Västerbottensteatern ger Skellefteå möjligheten att utvecklas genom kultur.
Alvargalan är Skellefteås årligen återkommande näringslivsgala. Den arrangeras sedan 2010 av Alvargalans vänner som består av en bred representation av regionens näringslivsorganisationer. Mer information om Alvargalan, övriga vinnare med mera finns på länk nedan.
Länkar med mer information om UngHästen och Västerbottensteatern nedan.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.