2021-09-24 13:45Pressmeddelande

UngHästen får pris som Årets barnrättskämpe

UngHästen, utsedda till Årets barnrättskämpe 2021. Foto: Jonas Lundqvist.UngHästen, utsedda till Årets barnrättskämpe 2021. Foto: Jonas Lundqvist.

Under mer än 20 år har Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen arbetat med teater som pedagogiskt verktyg för att hjälpa unga att prata om svåra frågor. Det uppmärksammas nu av Rädda Barnen som i samarbete med Länsförsäkringar tilldelat UngHästen priset som Årets barnrättskämpe 2021.  

I motiveringen sägs bland annat om UngHästens arbete att "detta kulturella inslag har skapat ett tryggt forum för ungdomar att samtala om bland annat sex, mobbning och suicid". UngHästens avdelningschef Malin Lundqvist känner sig starkt berörd av utmärkelsen:
– Jag blev otroligt stolt och rörd när Mats Brännström på Rädda Barnen ringde mig och berättade att vi fått detta fina pris. Det betyder mycket för oss på UngHästen. Tack! Att kämpa för barns rätt är precis vad vi vill göra, så vi ska fortsätta kämpa för varenda unge, vi lovar!

Ger unga möjlighet att prata om svåra frågor
Pristagaren utses genom ett öppet nomineringsförfarande och delas ut till den eller de som på ett tydligt sätt har visat att det går att förändra vardagen till det bättre för barn och unga. Urvalet var svårt enligt Mats Brännström, tf distriktsordförande för Rädda Barnen Västerbotten.
– Det finns många som gör ett jätteviktigt och bra arbete i kampen för barnens rätt, men vi kände att UngHästen var värda att uppmärksammas för sitt arbete att med teater som pedagogisk metod ge unga möjligheter att prata om svåra frågor.

Skänker prispengarna till barn- och ungdomsverksamhet
Priset delades under fredagen ut vid en ceremoni i Vänortsparken i Umeå. Detta i samband med invigningen av Barnens träd i samma park. Förutom ära och diplom fick UngHästen ta emot 10 000 kr att skänka vidare till valfritt ändamål som främjar barnens bästa.
– Vi kommer att skänka pengarna till Röda korsets barn- och ungdomsverksamhet i Skellefteå som gör ett fint jobb med unga, säger Malin Lundqvist.

Motiveringen till priset lyder i sin helhet:
Under mer än 20 år har UngHästen med stort engagemang och kunskap arrangerat teater i skolor med flera olika teman som ger ungdomarna en möjlighet att prata om svåra frågor som påverkar hur dom mår. Detta kulturella inslag har skapat ett tryggt forum för ungdomar att samtala om bland annat sex, mobbning och suicid. Arbetet har också resulterat i boken ”Trygga klassrum” som innebär att alla skolor får tips om hur man kan arbeta och prata med ungdomar om dessa svåra saker. Genom detta sprider UngHästen glädje, allvar och klokskap även för andra som möter unga.

Vid samma ceremoni delades priset ut till Årets barnrättskämpe 2020. Pristagare var Hussein Thamir, fritidsledare som jobbar på Ersboda i Umeå. Vid sidan av detta driver han bland annat en förening som heter Young Boys FC, som han startade tillsammans med KFUM för snart 10 år sen för ensamkommande barn och unga.

- - -
Bilden: UngHästen, fr v: David Åkerlund, Linda Gustafsson, NIls Lundqvist, Niklas Larsson Lirell, Firelle Najjar, William Beijer och Malin Lundqvist. Foto: Jonas Lundqvist.


Kontakt:
Malin Lundqvist, avdelningschef UngHästen, Västerbottensteatern.
Kontaktupgifter nedan.
Sven Brännström, tf distriktsordförande för Rädda Barnen Västerbotten,
tel 070 595 45 61.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Malin Lundqvist
Avdelningschef UngHästen
Malin Lundqvist