2020-03-25 17:01Pressmeddelande

Välkomna förslag - mer krävs för att rädda besöksnäringen

Regeringen och dess samarbetspartier, Centerpartiet och Liberalerna, presenterade idag ett nytt stödpaket till näringslivet för att mildra de effekter coronaviruset fått för svenska företag.

-Åtgärdspaket är ett steg i rätt riktning. Det är tydligt att regeringen sett den akuta kris som besöksnäringens företag befinner sig i. Men det krävs betydligt mer.  Fortfarande är många företag inom besöksnäringen i en extremt svår situation. Detta gäller inte minst ett antal företag med flera anställda som inte träffas av regeringens åtgärder. Flera av de föreslagna åtgärderna behöver breddas och omfatta även större företag. Dessutom behöver vi ett utökat system för korttidspermitteringar. Nu gäller det att vi studerar detaljerna i paketet så att åtgärderna får avsedd effekt, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Coronavirusets effekter har slagit stenhårt mot besöksnäringens företag och jobb. Hotell och restauranger gapar tomma och redan berörs mer än 26 000 personer. De har varslats eller deras anställningar har avslutats. Detta i den näring som i särklass anställer störst andel från grupper som har svårt att hävda sig på arbetsmarknaden, unga och utrikes födda. Vi står fortfarande inför hot om massarbetslöshet och konkursvåg om inte snabba åtgärder genomförs som riktar sig till alla besöksnäringens företag.Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar cirka 5 400 medlemsföretag med över 7 800 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.