2020-03-16 12:50Pressmeddelande

Hotell- och restaurangfacket (HRF) och Visita har träffat överenskommelse om nytt kollektivavtal avseende korttidspermittering

Jonas Siljhammar, Visita och Malin Ackholt, HRFJonas Siljhammar, Visita och Malin Ackholt, HRF

HRF och Visita har idag skrivit under ett nytt kollektivavtal om korttidspermittering för att rädda besöksnäringen. Avtalet utgår från regeringens förslag om korttidspermittering, där staten går in och täcker lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas.

-Besöksnäringen befinner sig i en kris. Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag, säger Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

HRF och Visita tar ett gemensamt ansvar i en mycket svår tid för besöksnäringen.

- Dagens avtal möjliggör nu för våra medlemsföretag att ta del av statens stödåtgärder. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till HRF för en snabb hantering av denna viktiga fråga. Det krispaket som regeringen presenterade idag är ett väldigt bra första steg, men vi kommer behöva mer stödåtgärder, säger Jonas Siljhammar, Visitas VD.

För mer information och kontakt:

Vistas Pressjour:                                     HRF:s Pressjour

08-762 74 70                                            070-48 48 100Om Visita

Visita är en bransch- och arbetsgivarorganisation för den svenska besöksnäringen. Visita samlar cirka 5 400 medlemsföretag med över 7 800 verksamheter. Bland våra medlemmar finns restauranger, hotell, campingar, nöjesparker, vandrarhem, spa-anläggningar, turistbyråer och skidanläggningar. Som bransch- och arbetsgivarorganisation är Visitas huvudsakliga uppgift att teckna branschens kollektivavtal, stödja Visitas medlemsföretag i att växa och utvecklas och driva för besöksnäringen viktiga frågor.