Nu är det klart vilka de åtta är som kommer att tävla om det västerbottniska stipendiet Berättarkraft 2019. Med sina berättelser på temat Skräckslagen deltar de i finalen som avgörs under Berättarfestivalen i Skellefteå 14-20 oktober.
De förhoppningsfulla berättarna är Katarina Bildström, Skellefteå, Kristina Bäck, Åsele, Madelene Edlund, Umeå, Ann Enström, Umeå, Hans Fransson, Sorsele, Kenneth Heino, Umeå, Karin Häggmark, Skellefteå och Anna Sundström Lindmark, Robertsfors.
Vad är du skräckslagen inför?
Årets tema har utgångspunkt i insikten om att vi alla kan vara skräckslagna inför olika saker och i olika situationer. För en del är det tanken på att tala inför folk, för andra klimatångest, fobier, nya jobb, flytt, demokratins framtid, monster under sängen eller ett frieri. De som sökt stipendiet har uppmanats att tänka fritt inom temats ramar och vi kommer garanterat ett bjudas på berättelser av vitt skilda slag.
Workshop för fördjupade kunskaper
Under en workshophelg 7-8 september kommer deltagarna att få möjlighet att utveckla sina berättelser och fördjupa sina kunskaper i muntligt berättande. Lillemor Skogheden, Rose-Marie Lindfors och Theresa Eriksson från Nordiskt Berättarcentrum leder workshopen.
- - - - - - - - - - - - - - -
Stipendiet Berättarkraft arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern i samarbete med Skellefteå Kraft. Syftet är att hitta nya berättare och utveckla det västerbottniska berättandet.
Kontakt: Stipendieansvariga Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum, tel 070 250 45 99, Lillemor.Skogheden@vasterbottensteatern.se
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.