Under en intensiv workshophelg har de åtta finalisterna i Berättarkraft 2018 fått möjlighet att utveckla sin berättelse och sitt berättande. Det är en del av uppladdningen inför den final som genomförs 14 april, under Berättarfestivalen i Skellefteå. Då avgörs för nionde gången vem som får stipendiet Berättarkraft, vilket består av en skriv- och berättarkurs på Kreta.
Lillemor Skogheden är Västerbottensteaterns ansvarige för Berättarkraft. Hon berättar om ett intensivt arbete:
– Vi startade med prata om vad muntligt berättande på ett grundläggande plan är. Med det vill vi att deltagarna ska få ökad känsla för grunderna i det sceniska berättandet.
Workshopen innehöll både övningar, samtal och att både berätta själv och att lyssna.
– Vi vill ge deltagarna en möjlighet att förädla sin egen berättelse genom att betrakta den ur flera olika perspektiv och ställa frågor. Vad är viktigast? Vilka vändpunkter finns det? Vad för historien framåt?
"Hit men inte längre"
Deltagarna i workshopen har även fått framföra sina berättelser för varandra för att få feedback. Lillemor Skogheden säger att i grunden möter varje års finalister samma utmaning, men att det också finns individuella skillnader.
– Hur de möter utmaningarna ställs i relationen till årets tema som är "Hit men inte längre". Berättelserna vi fått höra rör sig på många olika sätt kring att dra gränser och liknande tematik. Många har handlat om personliga gränsdragningar, så flera av bidragen kan även sägas vara en form av livsberättelser.
Lillemor Skogheden har lett workshopen tillsammans med Rose-Marie Lindfors. Deltagare var finalisterna i Berättarkraft 2018; Jenny Forslund, Skellefteå, Lina Marklund, Skellefteå, Åsa Bergwall, Lycksele, Kristina Bäck, Åsele, Eva Salqvist, Umeå, Olof Söderström, Skellefteå, Melker Johnsson, Skellefteå och Lo Lindström, Skellefteå.
Stipendiet Berättarkraft har till syfte att stimulera berättandet och inspirera berättare i Västerbotten. Arrangör är Västerbottensteatern och Berättarfestivalen i samverkan med Skellefteå Kraft som är huvudsponsor av stipendiet.
Information om Berättarkraft och workshop:
Lillemor Skogheden, Västerbottensteatern: tel 070-250 45 59, lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se
Rose-Marie Lindfors, tel 070 649 44 39, rose-marie@berattarfestivalen.se
Den tionde Berättarfestivalen genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Målsättningen är att skapa en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Ny arrangör är nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, en del av Västerbottensteatern.
Det är Skellefteå kommun som givit Västerbottensteatern uppdraget att etablera Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.
Mer information om Nordiskt Berättarcentrum presenteras när verksamheten har kommit igång.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.