2018-04-16 10:38Pressmeddelande

Oväntade möten och bred förankring när Berättarfestivalen summerar och ser framåt

null

Efter en hel vecka fylld av berättelser är det en trött men mycket nöjd arbetsgrupp som gör en första summering av Berättarfestivalen 2018. Tioårsjubilerande festivalen har varit välbesökt och uppskattad för oväntade möten mellan uttrycksformer och kvalitativa upplevelser. Redan nu identifieras dessutom möjligheter att förädla festivalkonceptet med inspiration och erfarenheter från årets lyckade program. 

Festival på 13 orter med 54 arrangörer
Berättarfestivalen är ett stort samverkansprojekt. Till årets festival har inte mindre än 54 arrangörer på olika sätt bidragit med program. Det är kulturinstitutioner, bibliotek, bygdeföreningar, studieförbund föreningar och många andra. Spridningen av aktiviteter på många olika spelplatser är också något som festivalledningen är glad över. Det har arrangerats program på 13 olika orter i Skellefteå kommun.

Mötesplats för bransch och publik
Nordiskt berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, är huvudarrangör för festivalen och verksamhetschefen Robert Herrala gläds åt att festivalen blivit en mötesplats för berättarbranschen.

– Den tionde festivalen gav mig fantastisk underhållning, många berättelser som berörde mig starkt och fina möten med både festivalbesökare och medverkande berättare. Festivalen som just mötesplats för bransch och publik är en av de grundläggande idéerna som fått allt större giltighet och som vi vill bygga vidare på.

Oväntade möten mellan uttrycksformer
I årets program har också ett möte uppstått mellan olika berättarformer, exempelvis har musik och berättande i samspel varit något av en röd tråd genom festivalveckan. Även det mer oväntade mötet mellan akrobatik och berättande har fått plats i år. 

– Vi vill fortsätta att skapa en genremässigt bred festival, gärna med plats för fler berättarformer som exempelvis standup och estradpoesi, säger Robert Herrala.

"Det får inte vara slut" 
Uppskattningen från publiken visas både inför de större scenföreställningarna, exempelvis Stina Ekblads gästspel och Spring Uje, spring med Uje Brandelius, som vid de till formatet mindre programmen i bygdegårdar, på caféscener och liknande. 

Programkoordinator Rose-Marie Lindfors ger ett exempel på publikreaktioner:

– Jag minns speciellt två unga kvinnor som stod kvar i foajén när kvällens föreställning var slut. De ville inte gå hem, och sa ” jag står här och hoppas att det fortsätter snart, det får inte vara slut nu, jag vill vara i den här fantastiska världen alltid. Det här är ju livet, fattar du det!”. Det är stora ord, men sånt som vi faktiskt fått höra och ta med oss som inspiration i fortsatt jobb.

___________________________________

Statistik (antal besök, målgrupper etc) håller nu på att samlas in från alla arrangörer – en sammanställning förväntas kunna publiceras under veckan.

Den tionde Berättarfestivalen genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Målsättningen är att skapa en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Ny arrangör är nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, en del av Västerbottensteatern.

Det är Skellefteå kommun som givit Västerbottensteatern uppdraget att etablera Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Mer information om Nordiskt Berättarcentrum presenteras när verksamheten har kommit igång.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.