2018-04-14 16:21Pressmeddelande

Melker Johnsson vinnare av stipendiet Berättarkaft

null

Melker Johnsson blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft när finalen idag avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå. I hård konkurrens med övriga sex finalister blev Melkers berättelse på temat ”Hit men inte längre” juryns favorit. ”En dramaturgiskt väl uppbyggd och sammansatt historia” som det bland annat hette i motiveringen. Förutom stor och välförtjänt ära innebär stipendiet att vinnaren Melker får möjlighet att delta i en skriv- och berättarkurs på Kreta.

Melker Johnssons berättelse handlar om Hulda Viklund, för detta hushållerska, på väg mot nytt arbete som lagerarbetare i en träskofabrik i Holland. Hennes framtidsambitioner på äldre dagar kommer tyvärr lite på skam när hon råkar slå ihjäl en karl på vägen till Holland...

Huldas dagliga pilsner
Idén till berättelsen fick Melker när han började väva tankar kring kring personen Hulda Viklund. 

– En tanke som växte fram var den när Hulda intog sin dagliga pilsner och då blev Vilda Huklund, en lite annan person. Utifrån växte så historien om hennes äventyr fram. Berättelsen är ren fiction men visst finns det olika förebilder som jag plockat delar av och satt samman till Hulda och hennes öde.

Inte tänkt tanken på vinst
Stipendiet består i en skriv- och berättarkurs på Kreta under ledning av Kersti Björkman, Fabula Storytelling. Vad har du för förhoppningar kring det här stipendiet och resan?

– Första tanken är bara "en stipendieresa – vaow!". Jag hade överhuvudtaget inte tänkt tanken att det skulle bli en vinst. De andra i finalen var ju så bra! Jag vill också tacka för den workshop vi finalister var med på. Under Rose-Marie Lindfors och Lillemor Skoghedens ledning fick vi chansen att tillsammans utveckla både vårt berättande och våra berättelser i en generös stämning.

Starka berättelser i tiden
Berättarkraft genomfördes för nionde gången och traditionsenligt var juryarbetet tufft, säger jurymedlemmen Camilla Berglund:

– Det var många starka berättelser som ligger i tiden så det var en grannlaga uppgift att utse vinnaren. Men vi är ändå väldigt nöjda med vår slutliga beslut.

Juryns motivering
Juryns motivering lyder i sin helhet:
"En dramaturgiskt väl uppbyggd och sammansatt historia, framförd på ett naturligt sätt med både humor, en knorr på slutet och i gott samspel med publiken." 

En lavinartad succé
Vid presentationen av vinnaren för publiken fick motiveringen tillägget "en lavinartad succé". Förklaringen till den kryptiska formuleringen var det stora snöras från taket som dånande avbröt Melker Johnsson i sin finalberättelse. Melker fanns sig och hänvisade till att det var förmodligen var Hulda som härjade på taket. Ditkallad räddningstjänst gjorde den mer pragmatiska genomsökningen av snöraset och kunde konstatera att ingen människa kommit till skada. 

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Övriga deltagare i finalen var, utan inbördes rangordning, Jenny Forslund, Skellefteå, Lina Marklund, Skellefteå, Åsa Bergwall, Lycksele, Kristina Bäck, Åsele, Eva Salqvist, Umeå och Olof Söderström, Skellefteå. 

Årets jury bestod av Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft, Bert Öhlund, fd kommunalråd i Skellefteå, Pär-Erik Wikström, berättare/Edelviks folkhögskola och Åsa Lindström-Öberg, vinnare av Berättarkraft 2017, samt de två publikrepresentanterna Camilla Berglund och Dan Lundberg.

–––––––––––––––––––––––––––––––––

Fakta
Stipendiet Berättarkraft har instiftats av Skellefteå Kraft och Berättarfestivalen och för genomförandet av tävlingen ansvarar Västerbottensteatern. Stipendiet delades ut för nionde året och det övergripande syftet är att utveckla berättarkulturen i Västerbotten. Tidigare vinnare är Karin Ferry 2010, Berith Juvonen 2011, Maj Degerstedt-Marklund 2012, Sabine Fondelius 2013, Gunnel Flinta 2014, Anne Woulab 2015, Anna-Mia Johansson 2016 och Åsa Lindström-Öberg 2017.

Den tionde Berättarfestivalen genomförs 9-15 april 2018 i Skellefteå. Målsättningen är att skapa en vecka fylld med mer än etthundra berättarupplevelser. Ny arrangör är nyetablerade Nordiskt Berättarcentrum i Skellefteå, en del av Västerbottensteatern.

Det är Skellefteå kommun som givit Västerbottensteatern uppdraget att etablera Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har dessutom projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Mer information om Nordiskt Berättarcentrum presenteras när verksamheten har kommit igång.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.