2020-03-23 12:07Pressmeddelande

Västerbottensteatern ställer in, men når publiken i nya kanaler

Kreativiteten flödar på Västerbottensteatern under Coronkrisen, alternativa upplevelser produceras. Foto: Sofia Lindblom.Kreativiteten flödar på Västerbottensteatern under Coronkrisen, alternativa upplevelser produceras. Foto: Sofia Lindblom.

Med anledning av den rådande situationen kring coronaviruset har Västerbottensteatern beslutat att ställa in återstående offentliga föreställningar våren 2020. Men kreativiteten lever vidare och nu arbetas det intensivt på teatern med att producera upplevelser som kan nå publiken digitalt. Dessutom jobbar teatern för att förhoppningsvis kunna genomföra årets sommarteater Romeo och Julia med premiär i det gröna 13 juni. 

Men Västerbottensteatern lever stark i tron på kulturens betydelse i kristider varför det konstnärliga och kreativa arbetet fortsätter, berättar Francesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. 

– Med omtanke om publik och personal ställer vi in de offentliga föreställningarna, vilket vi tycker är tråkigt men nödvändigt. Istället blir Västerbottensteatern digital under våren. Det arbetas nu intensivt med att producera upplevelser som ska publiceras i nya kanaler. Vi fortsätter också med förberedelserna för att förhoppningsvis kunna hälsa vår publik välkommen till sommarens stora begivenhet – Romeo och Julia på utomhusscenen i Medleforsparken i Skellefteå.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Biljetter till inställda föreställningar återköpes på Skellefteå turistcenter tel 0910-45 25 15, www.tickster.com eller på plats på Västerbottensteatern. För byte till presentkort kontakta Västerbottensteaterns biljettkontor, tel 070-569 56 32.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.