2020-03-16 19:14Pressmeddelande

"Teatern kan vara en plats att hämta kraft ur i en svår tid"

Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Foto: Patrick Degerman.Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Foto: Patrick Degerman.

Västerbottensteatern tar allvarligt på krisen men stänger inte ner den publika verksamheten helt enligt teaterns vd Fransesca Quartey.

"Vi menar att teater och teatern kan vara en plats att hämta kraft ur i denna svåra tid." Det säger Fransesca Quartey, vd på Västerbottensteatern. Trots många inställda föreställningar så kommer inte teatern att stänga helt och hållet utan tills vidare fortsatta att erbjuda stärkande kulturupplevelser, om än i krisanpasssade former.

Fransesca Quartey påminner om att vi nu befinner oss i en helt unik situation.
– Coronaviruset tvingar oss att helt förändra hur vi lever våra liv och hur vi agerar i vår vardag. För oss på Västerbottensteatern är vår publik och vår personals säkerhet och hälsa av allra största vikt. Med tanke på den rådande situationen vill jag därför informera om de åtgärder vi genomför här på teatern.

"Kulturen har en viktig roll att fylla"
Många föreställningar kommer att ställas in, men Västerbottensteatern stänger inte helt ner den publika verksamheten, säger Fransesca Quartey.
– Många av de råd och anvisningar som vi nu fått från våra myndigheter syftar till att skapa både en skärpt medvetenhet om läget, men också en balans i hur vi kan agera så att inte hela vårt samhälle lamslås. Här har kulturen en viktig roll att fylla. Vi menar att teatern kan vara en plats att hämta kraft ur i denna svåra tid och till dess att nya rekommendationer kommer från Folkhälsomyndigheten vill vi vara en möjliggörare av den kraften.

Utvecklingen följs noggrannt och kontinuerligt för att ha koll på de uppdaterade rekommendationer som kommer från Folkhälsomyndigheten. 
– Folkhälsomyndigheten har förbjudit att man samlas fler än 500 personer. Vår teatersalong tar i vanliga fall 120 besökare plus de som står på och bakom scenen. Här har vi nu begränsat antalet platser i salongen till 85 vilket betyder att det totala antalet människor aldrig överstiger 100 personer på och bakom scenen och i salongen. 

Noggranna försiktighetsåtgärder 
Västerbottensteatern har också vidtagit ytterligare försiktighetsåtgärder; alltifrån en ökad städning av alla kontaktytor till hur maten serveras i caféet. Det finns också gott om tvål och handsprit överallt. Fransesca Quartey riktar också en uppmaning till de som tänker besöka teatern.
– Vi välkomnar fortfarande vår kära publik, men som tidigare vill vi uppmana de som är sjuka, om så än det allra minsta, att stanna hemma. Detta gäller självklart även oss som arbetar på teatern. Vi har även ställt in alla tjänsteresor utanför Skellefteå kommun och har bett våra medarbetare att utöva en stark restriktivitet vad gäller privata resor.

Det är också publiken som står i centrum när Fransesca avslutar:
– Det är kulturens roll att lyfta upp, inspirera och reflektera över vad det vill säga att vara människa, kanske nu mer än någonsin. Och även om vi så småningom kan komma att tvingas fatta nya beslut kommer vi på Västerbottensteatern alltid se till att vara i kontakt med vår publik, för att säkerställa att de på något sätt ändå får tillgång till just den kraften.

- - - - - - - - - - - - - - - 

Coronarelaterad information om konkreta åtgärder och information om aktuella föreställningar uppdateras kontinuerligt på Västerbottensteaterns hemsida – se länk nedan.

Denna vecka spelas Tre systrar inte idag tisdag men på torsdag, fredag och lördag är det föreställning om inte annat meddelas. Vi spelar med begränsat publikantal och andra säkerhetsåtgärder samt med uppmaningen att den som känner sig det minsta sjuk bör stanna hemma. Planerade föreställningar med gästspel under veckan är inställda. Information om kommande vecka kommer att skickas ut i slutet av veckan.

Biljetter till inställda föreställningar återköpes eller ombokas på Skellefteå turistcenter, www.tickster.com eller på plats på Västerbottensteatern.
För byte till presentkort kontakta Västerbottensteatern, tel 070-569 56 32.

Bifogat finns även en film med Fransescas Quartey kompletta uttalande.

Frågor om Västerbottensteaterns policy kring Coronvisruset kan ställas direkt till Fransesca Quartey. Kontaktuppgifter nedan.

 Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Fransesca Quartey
VD
Fransesca Quartey

Relaterad media