2021-11-16 15:01Pressmeddelande

Världspremiär för Musikanternas uttåg på Västerbottensteatern

Musikanternas uttåg, världspremiär på Västerbottensteatern 17 november 2021. Foto: Patrick Degerman.Musikanternas uttåg, världspremiär på Västerbottensteatern 17 november 2021. Foto: Patrick Degerman.

Nu är det dags för Musikanternas uttåg att göra sitt efterlängtade intåg på Västerbottensteaterns scen. Efter intensiva repetitioner med stor ensemble är det 17 november världspremiär för iscensättningen av PO Enquists epos om Skelleftebygden. Kulturminister Amanda Lind är en av många representanter för kultur- och teatersverige i premiärpubliken, berättades det vid dagens pressträff.

Västerbottensteatern vill med denna stora satsning erbjuda en storslagen musikteaterfest med stor ensemble på scenen, varav två barnskådespelare, i en visuellt stark publikupplevelse.

Efterlängtad premiär blir mötesplats för kulturvärlden
Det blir teaterns första stora produktion i nyöppnade Sara kulturhus och premiären blir ett stort evenemang i sig med många gäster från både lokalt och nationellt kulturliv, berättar Fransesca Quartey, Västerbottensteaterns vd.
– Det är härligt att äntligen få hälsa vår publik välkommen till Sara kulturhus efter det vi upplevt som en lång coronavinter. Musikanternas uttåg blir vår första stora produktion här på Scen 2, som vi känner som vår egen, och den har fått en enorm uppmärksamhet från hela landet. Vi har exempelvis 120 speciella gäster på premiären, bland andra kulturminister Amanda Lind, teaterarrangörer från länet, chefer för kulturinstitutioner i landet och många fler. 

Stort publikintresse
Speciellt i Skelleftebygden är det en sedan länge emotsedd premiär och det publika intresset för scenversionen av PO Enquists bok har varit stort ända sedan Västerbottensteatern fick klartecken att sätta upp den. Författaren själv var till en början milt skeptisk men efter en tids dialog blev det ett okej, berättar regissören Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern.
– Jag vill gärna tro att det spelade viss roll för Enquist att det var just i Västerbotten och av länsteatern som den skulle bli iscensatt.

Från litteratur till scenkonst – en utmaning
Med sin unika ton fylld av humor, medkänsla och brutal uppriktighet skildrar PO Enquist en handfull färgstarka människoöden och samtidigt ett avgörande skede i Sveriges historia. I Enquists uppväxttrakter i Bureåbygden kolliderar vid berättelsens tid, åren efter förra sekelskiftet, två av våra stora folkrörelser – den kristna väckelsen och den socialdemokratiska arbetarrörelsen. 

Västerbottensteaterns dramaturg Tora von Platen har översatt Enquists bok till teatermanus – ett grannlaga arbete som Tora beskriver det.
– Utmaningen med att överföra boken till scen var att den har en spretig dramaturgi: den hoppar mellan olika tider och innehåller många stickspår. Det fungerar bra i boken, men kan vara svårt att överföra till ett pjäsmanus. Jag försökte  rensa bland alla berättarspår, skapa en tydligare kronologi och fokusera på kärnan i berättelsen – familjen Markströms öde. Jag har också byggt ut slutet lite grann så att man får med sig mer av vad jag också tolkar som ett viktigt budskap i boken, att det alltid finns hopp hur mörkt det än ser ut. "Det gives alltid något mer än döden", som det sägs i texten.

"Bilderna började komma"
Redan efter att ha läst boken visste Bobo Lundén att han ville göra en berättarföreställning med mycket sång, teaterlek och att det skulle vara en stor ensemble med 13 skådespelare på scen.
– Det hade Tora och jag talat om ganska länge men det var först efter hennes första manusversion som bilderna började komma och jag såg hur fint det här faktiskt skulle bli. Tora har på ett briljant sätt vävt in såväl komik som tragik utan att något av det tillåts att tynga. Jag hoppas och tror att jag i regiarbetet har fått med väldigt mycket Västerbotten och väldigt mycket PO Enquist. Sedan har jag själv bidragit med bland annat den teaterlek som nyttjar de möjligheter som den här fantastiska scenen ger. 

Ensemble i åldrarna 11-66 år
Att ha barn i rollerna som den unga versionerna av huvudkaraktärerna Eva-Liisa och Nicanor var ett givet val, säger Bobo.
– Det var ett självklart val att ha barn med, trots alla praktiska svårigheter som det innebär med begränsad reptid för dom. En ensemble i åldrarna 11–66 år berättar något. Alla kan känna igen sig. Det är vackert på något vis.

En visuell föreställning
Musikanternas uttåg är en i högsta grad visuell föreställning. Astrid Maya står för scenografi och kostym. I öppet redovisande scenrummet dominerar det rena träet i många olika former.
– Det är svårfrånkomligt, det finns ju så många referenser till trä i berättelsen, som arbetet på sågen i Bureå och skogarna kring byarna. Det enkla och rena skapar utrymme för tolkningar. Kostymerna är förankrade i tidsepoken, men är inte museala. Jag har också tweekat till det lite, med inspiration från ett annat men likartat samhälle – den amerikanska södern.

Woody Guthrie och kampsånger
Även musiken signerad Cay Nyqvist och Mattias Kågström har hämtat vissa tonfall från den amerikanska södern och mixat med svensk folkmusik, väckelse- och kampsånger från samma tidsepok. Föreställningen inleds med Woody Guthries This Land Is Your Land med svensk text och akt 2 öppnar med Pete Seegers Take This Hammer som här får heta Släggan

Rum för ljus
Den rena sceografin ger spelrum för Maria Ros ljusdesign som skapar stämningar, årstider och rum. 
– Jag är väldigt förtjust i det abstrakta berättandet i ett relativt tomt rum – väldigt inspirerande för att sätta ljuset. Utmaningen har varit det praktiska kring att vi samtidigt flyttat teatern till Sara kulturhus och allt vad det innebär. Tekniskt är det en rejäl satsning, vi har omkring 150 armaturer plus en hel stjärnhimmel att arbeta med.

- - - - - - - - - -

Efter premiären 17 november spelas drygt 30 föreställningar i Sara kulturhus, Skellefteå, fram till mitten av januari 2022. Efterfrågan på biljetter är stor, bland annat kommer närmare 20 bussgrupper från olika teaterföreningar och andra arrangörer att gästa Skellefteå för att se Musikanternas uttåg.


MUSIKANTERNAS UTTÅG

Världspremiär 17 november!
Spelas november 2021 - januari 2022
Författare: PO Enquist
Manus: Tora von Platen
Regi och bearbetning: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Astrid Maya
Mask och peruk: Helena Andersson
Ljusdesign: Maria Ros
Musik: Mattias Kågström och Cay Nyqvist
Medverkande: Gunnar Eklund, Saga Eserstam, Göran Hansson, Tuuli Heinonen, Mattias Kågström, Thomas Köhler, Sonja Lindblom, Ellenor Lindgren, Vilgot Paulsen, Arnaud Spicq och Anna Söderling
Barnskådespelare: Alice Elveros, Alwe Hansson, Sigrid Hedlund, Amelie Ingabire, Florian Johansson Granqvist och Evan Rosu Parker 

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Kristina Bygdén
Kommunikatör/grafisk formgivare
Kristina Bygdén