2021-09-17 05:45Pressmeddelande

Nu startar repetitionerna inför världspremiären på Musikanternas uttåg

Kollationering för Musikanternas uttåg, med 6 barnskådespelare i ensemblen. Premiär 17 november 2021 i Sara kulturhus, Skellefteå. Foto: Jonas LundqvistKollationering för Musikanternas uttåg, med 6 barnskådespelare i ensemblen. Premiär 17 november 2021 i Sara kulturhus, Skellefteå. Foto: Jonas Lundqvist

Barnskådespelare får chansen i den stora ensemblen

Efter många års spänd förväntan kunde Västerbottensteatern för drygt ett år sedan avslöja att nu ska det ske – PO Enquists stora epos Musikanternas uttåg ska äntligen bli teater. Sedan följde ytterligare ett år av manusarbete, förberedelser och ännu mer väntan. Så det var en efterlängtad kollationering som genomfördes häromdagen. Nu börjar repetitionerna på scen och i ensemblen finns sex barnskådespelare.

"Ett epos för Skelleftebygden" har den kallats och Musikanternas uttåg blir en på många sätt magnifik uppsättning. Västerbottensteaterns stora höstpremiär i Sara kulturhus blir en storslagen musikteaterfest med spektakulära scenlösningar, västerbottniskt berättande och med 13 personer samtidigt på scenen –  berättande, agerande, sjungande och musicerande. Föreställningen har nu börjat att repeteras och 17 november blir det premiär i Sara kulturhus i Skellefteå med gäster från hela Sverige i salongen.

Alternerar i rollerna som Nikanor och Eva-Liisa
De sex barnskådespelarna alternerar i rollerna som två av föreställningens förgrundsgestalter – Nikanor och Eva-Liisa i unga år.  Florian Johansson Granqvist är en av de som ska spela Nikanor och Florian är positiv efter de första repetitionerna.
– Det har varit oväntat kul! Men det blir också spännande att möta en så stor publik. 
Evan Rosu Parker gör också Nikanor och han konstaterar också att det här blir stort.
– Premiär i Sara kulturhus, stor scen med så många skådespelare – det är häftigt! 
Båda de unga skådespelarna är överens om att det gäller att fokusera på sin egen roll och inte tänka för mycket på allt runt omkring. 

Tuff repetitionstid
Nu stundar en intensiv repetitionsperiod med arbete både kvällar och helger. Av den anledningen har Västerbottensteatern valt att dela de två barnrollerna på tre olika team, säger regissören Bobo Lundén.
– Det blir tufft och intensivt, men vi erbjuder också en fantastisk upplevelse. Förutom att det är väldigt roligt att spela för närmare 300 personer varje kväll och få dom att både gråta och skratta, så vet jag att de allra flesta uppskattar känslan av att alla är med på samma villkor. Inför publiken och i arbetsprocessen så är alla lika viktiga. Min främsta uppgift är att få varje person att lysa och göra sitt absolut bästa. 

Premiär i Sara kulturhus, stor scen med så många skådespelare – det är häftigt!

- - - - - - - - - - - -

Inbjudan till media: vill du träffa de unga skådespelarna?
Under repetitionsperioden finns möjlighet för media att träffa de unga (och även de rutinerade) skådespelarna i Västerbottensteaterns repetitionslokaler på Nordlandergatan. Men repschemat är inte någon adventskalender när det gäller antalet luckor så det är nödvändigt att boka tid. Hör gärna av er så styr vi upp det!


Musikanternas uttåg

Världspremiär 17 november i Sara kulturhus, Skellefteå
Författare: PO Enquist
Manus: Tora von Platen
Regi och bearbetning: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Astrid Maya
Mask o peruk: Helena Andersson
Ljusdesign: Maria Ros
Musik: Mattias Kågström och Cay Nyqvist
Medverkande: Gunnar Eklund, Saga Eserstam, Göran Hansson, Tuuli Heinonen, Mattias Kågström, Thomas Köhler, Sonja Lindblom, Ellenor Lindgren, Vilgot Paulsen, Arnaud Spicq och Anna Söderling
Barnskådespelare: Alice Elveros, Alwe Hansson, Sigrid Hedlund, Amelie Ingabire, Florian Johansson Granqvist och Evan Rosu Parker



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.