2019-01-22 09:00Pressmeddelande

Skräckslagen! är temat för tioårsjubilerande stipendiet Berättarkraft.

Temat för stipendiet Berättarkraft 2019 är Skräckslagen.Temat för stipendiet Berättarkraft 2019 är Skräckslagen.

Vad innebär "skräckslagen" för dig? Den frågan kommer att undersökas när tioårsjubilerande stipendiet Berättarkraft ska delas ut för 2019. Stipendiet är nu utlyst och Nordiskt Berättarcentrum väntar, inte med skräck men med stor spänning, på de bidrag som förväntas komma in med berättelser på temat. 

För en del är skräckslagen tanken på att tala inför folk, för andra klimatångest, fobier, nya jobb, flytt, demokratins framtid, monster under sängen eller ett frieri. Stipendieansvariga Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern, tycker det ska bli väldigt intressant att se hur temat gestaltas i berättelserna.

– Berättarkraft är ett muntligt berättarstipendium där vi välkomnar berättelser i olika genrer. Allt från vardagsrealism till rysare, saga eller fantasy. Det kan bli dokumentära och självupplevda livsberättelser, historiska berättelser eller något helt påhittat. Det viktigaste är lusten att berätta och viljan att arbeta med berättelsen fram till ett muntligt framförande vid finalen.

Tioårsjubileum
Stipendiet har delats ut sedan 2010 så i år firas tioårsjubileum. Syftet är detsamma som vi starten, berättar Lillemor Skogheden.

– Det handlar helt enkelt om att vi vill ge länet inspiration, locka fram nya berättare och ge berättelserna möjlighet att växa och förädlas.

Ny form för stipendiet
Som tidigare kommer en finalgrupp att utses bland inlämnade bidrag. De får chansen att utveckla sitt berättande under en workshop. Slutlig vinnare av stipendiet utses i samband med en publik final under Berättarfestivalen 2019 som genomförs 14-20 oktober. Nytt för i är att stipendiet innebär att vinnaren får chansen att följa med Nordiskt Berättarcentrum till en nordisk berättarfestival för att ta del av föreställningar, workshops och föreläsningar, samt representera Västerbotten och Berättarkraft i mötet med berättarvärlden.

Vilka finalisterna blir meddelas kort efter sista ansökningsdag som är 30 april. Berättarkraft är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern och Skellefteå Kraft. 

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Kontakt Berättarkraft: Lillemor Skogheden, tel 070 – 250 45 99, lillemor.skogheden@vasterbottensteatern.se

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.