2023-06-15 18:55Pressmeddelande

Universeum har nyöppnat

Wisdome Göteborg

Igår nyöppnade Universeum, Sveriges nationella vetenskapscenter och en av Sveriges tio mest besökta upplevelser. Nyöppningen innebär att flera nya upplevelser och ytor blir tillgängliga för besökarna. Samtidigt breddas målgruppen, genom utveckling av innehåll riktat till unga vuxna och vuxna. På visualiseringsdomen får alla besökare dock vänta ett litet tag – Wisdome Göteborg har publik premiär den 28 juni.

Under åren 2017 till 2023 har Universeum genomfört en intensiv och målmedveten utvecklingsresa. Stiftelser och företag har gjort stora investeringar i verksamheten för att möjliggöra ett nytt Universeum – ett nästa generation vetenskapscenter med förmåga att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Flera upplevelser har haft premiär under utvecklingsåren, som Miniverseum, Vislab, Humans och Mathrix. De nya upplevelserna omfattar kunskapsområden som biologisk mångfald, datavisualisering, life science, matematik och hållbar utveckling. Sammantaget gör satsningarna Universeum till en än mer kraftfull arena för lärande och upplevelser inom STEM-ämnena naturvetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik – för en hållbar samhällsutveckling.

Den 14 juni nyöppnade vetenskapscentret. Besökarna fick uppleva de nybyggda delarna, i en byggnad som gått från 10 000 till 14 000 kvadratmeter publika ytor. Utöver nya upplevelser har utvecklingsprogrammet gett:

Ny restaurang och kafé med nytt matkoncept: hållbart och njutbart. Allt som läggs på tallriken är valt med omsorg, för att gäster och världen ska må bra – i dag och i framtiden. Det är Chalmers Konferens & Restauranger som sedan 2021 driver Universeums restaurang och kafé.

Ett helt nytt våningsplan högst upp i huset, där man bland annat kan skapa egna konstverk med artificiell intelligens. Här skapas också plats och möjligheter för större arrangemang, med direkt anslutning till Wisdome.

Nygamla upplevelsen Vildmarken. Tidigare Vattnets väg har utvecklats och uppdaterats för att visa livet i den tempererade zonen och lyfta vad som händer när människan har satt sitt avtryck på snart hela vår planet.

En ny scen med en helt ny egenproducerad show: Dinosauriedeckarna. Under showen får publiken hjälpa Universeums paleontolog att ta reda på vilken dinosaurie ett upphittat fossil tillhör genom en resa hundratals miljoner år tillbaka i tiden.

Förbättrad logistik genom nya hissar, ny utgång, ombyggd butik och andra nya serviceytor.

Wisdome Göteborg blir den stora finalen för nyöppningen. Sveriges största visualiseringsdom kommer att bjuda på upptäcktsresor i vetenskaplig data och världar människan inte själv kan besöka, tack vare 8K-upplösning, kraftfull ny 3D-teknik och en duk som omsluter de 150 personerna i publiken. Den 28 juni är det publik premiär, med tre olika domföreställningar att välja bland.

Pressvisning av Wisdome Göteborg kommer att hållas förmiddagen den 27 juni. Pressinbjudan publiceras vecka 25. För mer information eller förhandsanmälan, kontakta Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se.

FAKTA | UNIVERSEUM

Idag arbetar Universeum med livslångt lärande inom STEM, forskning inom pedagogik och bevarande av hotade arter och livsmiljöer. Målgrupp är barn, unga och vuxna. Vetenskapscentret har ett tätt samarbete med akademi, offentlighet och näringsliv. Verksamheten stöds av flera av landets största stiftelser liksom av stiftarna Chalmers, Göteborgs universitet, Göteborgsregionen och Västsvenska handelskammaren. Med över en halv miljon besökare årligen är Universeum en kraft att räkna med när Sverige ställer om för en hållbar framtid.

FAKTA | DONATORER

Flera stora svenska stiftelser har donerat medel till Universeums utveckling:

Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning
Sten A Olsson Stiftelse för Forskning och Kultur
Erling Perssons Stiftelse
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse
Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs Minnesfond
Hasselbladstiftelsen
Stiftelsen Mary von Sydows, född Wijk, donationsfond
IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse
Kungliga och Hvitfeldtska Stiftelsen
FRF-stiftelsen


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield