2023-04-06 12:05Pressmeddelande

Humans nyhet på Universeum

Kroppen är komplex och helt fantastisk. Hur den fungerar är en fråga som intresserar och engagerar genom hela livet. Idag den 6 april öppnade Humans, en upptäcktsfärd genom vårt inre.

Humans handlar om människokroppen och vad det är att vara människa. Genom en spännande vandring genom kroppen får man utforska hur den fungerar och vilka biologiska mekanismer som styr vårt liv.

– Tack vare forskning har vi mycket kunskap om hur våra kroppar fungerar och vilka biologiska mekanismer som styr vårt liv, men det finns också mycket vi inte vet. I Humans får man uppleva och upptäcka kroppen genom fysiska utmaningar, spännande fakta och mentala klurigheter, säger Maria Wirén, chef för utveckling och lärande på Universeum.

I Humans får man som besökare till exempel följa vad som händer med maten man äter och utforska bakteriernas alldeles avgörande roll för ens välmående. Man får uppleva sina hjärtslag, testa musklernas uthållighet och upptäcka kroppens – och sinnets! – otroliga organisation och motståndskraft. Här ser man också hjärnans utveckling från graviditetens första dagar och förstår hjärnans komplexitet med hjälp av 3D-printade hjärnor från både människa och olika djur.

– I Humans sätter vi verkligen människan i fokus och utforskar vad hälsa är med ett tvärvetenskapligt angreppssätt. Hur kan vi ge oss själva de bästa förutsättningarna för ett hälsosamt liv? Den frågan vill vi att man bär med sig genom utställningen och ut i livet, säger Maria Wirén.

Det gäller alla åldrar, för i Humans är upplevelsen lika spännande för barn som vuxna lovar vetenskapscentret. Upplevelser och fakta finns på tre olika nivåer, så att man kan upptäcka tillsammans och samtidigt utifrån sina egna förutsättningar.

FAKTA | HUMANS

Utställningen består av flera delar, integrerade i varandra:

Kroppen. En spännande vandring genom kroppens organsystemen, från näsa till rumpa och allt däremellan.

Hälsoutmaningar. Utforskande av vår tids stora hälsoutmaningar och hur vi möter dem – med kroppens eget försvar och med våra val av livsstil.

Medicinsk forskning. Synliggör medicinsk forskning, bland annat genom att lyfta forskares egna berättelser om sin forskning och varför de blev forskare.

FAKTA | SATSNING PÅ LIFE SCIENCE

Humans är en del av Universeums satsning på life science, som syftar till att bidra till hållbar hälsa – för människan och för vår planet. Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning har gjort satsningen möjlig genom donerade medel. Tillsammans vill vetenskapscentret och stiftelsen göra kunskap och forskning inom biologi och kemi tillgänglig för barn, unga och vuxna.


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.