2021-10-25 12:15Pressmeddelande

Pressinbjudan: Premiär för Miniverseum – stor satsning på barn 0–6 år

På fredag 29 oktober öppnar äntligen Miniverseum, en ny värld för alla små och deras vuxna. Här ger Universeum de yngsta barnen sammanhang och förståelse för hållbarhet och värdet av biologisk mångfald. Media välkomnas till förhandsvisning på torsdagen.


Dag: torsdag 28 oktober
Tid: 12.30
Plats: Universeum

Utöver representanter från Universeum och Christina Backman, VD för Hasselbladstiftelsen, finns också barn och vuxna på plats under pressvisningen. Det är även möjligt att ta med egen testpatrull. Vänligen anmäl deltagande till charlotte.mansfield@universeum.se.


 

Miniverseum är Universeums stora satsning på barn 0–6 år. Syftet är att introducera biologisk mångfald och hållbar utveckling för nästa generation medborgare, innovatörer och beslutsfattare. I en ny miljö och med roliga aktiviteter ska barnen och deras vuxna tillsammans få lära sig att ta hand om jorden och alla som bor på den.

För Universeums besökare innebär satsningen flera nyheter:

  • En helt ny upplevelse där Förtrollade skogen, Stora havet, Gröna staden tillsammans bildar en upplevelse där verklighet möter magi. I Världen bortom gör fantasifull digital visualisering och sensorteknik det möjligt att resa till och interagera med korallrevet och urskogen.
  • Ett program anpassat för målgruppen, med guidningar, aktiviteter och uppdragspåsar att låna som genomförs på egen hand.
  • En ny familjelounge med bord och stolar, micro för barnmat och amningsbås i direkt anslutning till Miniverseum på plan 0.
FAKTA | OM SATSNINGEN

Satsningen har möjliggjorts av Hasselbladstiftelsen genom en donation om 15 miljoner kronor. Miniverseum är utvecklat av en projektgrupp på Universeum tillsammans med ett externt vetenskaplig projektråd. I det sitter Anna-Maria Andersson, lärare och pedagogista på Yrgo, Niklas Pramling, professor i pedagogik på Göteborgs universitet, Allison Perrigo, föreståndare för Gothenburg Global Biodiversity Centre och Ulrika Palme, universitetslektor vid Miljösystemanalys på Chalmers. Projektet fortgår med utveckling av digitala upplevelser och utbud för förskolan.


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield