2024-02-19 06:15Pressmeddelande

Från NASA till UIC - Fredrik Bruhn ger tillbaka

Foto: Fredrik Bruhn, ny affärsutvecklare på UIC, för Swedish ScaleupsFoto: Fredrik Bruhn, ny affärsutvecklare på UIC, för Swedish Scaleups

Hobbypilot, IT-nörd, entreprenör samt tidigare professor i robotik och avionik. Så beskriver Fredrik Bruhn, UICs nya tillskott, sig själv. Med flera startups i ryggsäcken och arbete med stora kunder såsom NASA och Boeing har Fredrik Bruhn deltagit i flera av UICs affärsutvecklingsprogram. Nu är han en del av UIC och Swedish Scaleups för att ge tillbaka, bidra till Pay it Forward-kulturen.  

”Det är inte rocket science” säger Fredrik och skrattar när vi pratar om att kommersialisera kapital- och kunskapsintensiva företag, som kan vara inom just rymdforskning.

UIC gör en tydlig satsning för att stötta bolag inom DeepTech, sådana företag som kräver betydande investeringar av ekonomiskt kapital och specialiserad kunskap men även tid. Historiskt sett tar det cirka 10 år och 100 miljoner kronor för att utveckla hårdvaruprodukter och nå fullskalig marknadslansering för deeptech relaterade bolag.

I den långa processen ingår prototyputveckling, att tidigt sätta produkten i produktion och iterera för att eliminera så kallade barnsjukdomar, tidiga problem alltså. DeepTech har långa itereringscykler som kräver noggrannhet och tålamod för att få produkten rätt och säkerställa framgång, säger Fredrik Bruhn, affärsutvecklare på UIC, Swedish Scaleups.

Swedish Scaleups syftar till att stötta och främja tillväxten av innovativa tillväxtföretag som har stor potential att bli framstående nationellt och internationellt. UIC är med och driver samverkansprojektet tillsammans med tre andra inkubatorer. Fredrik Bruhn kompletterar nätverket ytterligare med sin erfarenhet, kunskap och stora nätverk.

Det jag har gjort i livet hade jag inte kunnat göra om det inte vore för förmånen att ha bra mentorer. Det är ovärderligt. Nu vill jag ge tillbaka till andra som ska bygga framtiden efter oss. Det är roligt och jag ser fram emot att bidra, säger Fredrik Bruhn.

Fredrik är en gränsgångare som har avlagt magisterexamen i atom- och molekylfysik för nobelpristagaren Kai Siegbahn samt disputerat i materialvetenskap med inriktning mot rymdteknik på Ångström och gästforskat på NASAs lab Jet Propulsion Laboratory i Pasadena. Resan med DeepTech-bolag började redan 2004 med robotikföretaget Rotundus och 2005 med satellitföretaget ÅAC Microtec. Från 2013 kombinerade han en adjungerad professur inom robotik & avionik vid Mälardalens Universitet Västerås och startade Unibap, som levererar molnserverinfrastruktur i rymden.

Jag har alltid brunnit för att kommersialisera nya idéer. Grundforskning har långt till tillämpning och jag som har god förståelse både för den akademiska världen och entreprenörskap kan bidra med att forskningen kommer till användning snabbt och att idéer når marknaden.

Foto: Fredrik Bruhn - Uppsala observatorium

Foto: Fredrik Bruhn - Uppsala observatorium

Pay it Forward

Med samtliga av sina bolag har Fredrik deltagit i UICs affärsutvecklingsprogram mellan år 2004-2013. Med företaget Unibap deltog Fredrik i Swedish Scaleups föregångare, Växtzon I, men också ESA BIC Sweden.

Vi fick finansiellt stöd, tillgång till ytterligare rymdkompetens och en struktur för hur vi tar rymdaffärerna ner till jorden. Några av kunderna som vi har jobbat med är NASA, Europeiska rymdstyrelsen, Boeing, Lockheed Martin och Husqvarna, samtliga världsledande bolag eller institutioner, berättar Fredrik.

En av de största utmaningarna för bolag inom branschen är, utöver tid och pengar, avsaknaden av struktur; processer och dokumentation samt strategisk kommunikation och teamskapande.

Bolag är sårbara när exempelvis leverantörs- och kundlistor finns i huvudet på vissa personer eller inte minst, det innovatörer ofta har svårt för, att hantera gruppdynamik och talanger i en förändringsresa med många olika faser över ganska lång tid.

Fredrik ska se över processerna för DeepTech företag. Just nu tittar han på ett utbildningspaket med praktiska element. Mycket inom CRM, HR-rutiner, sälj, tidsredovisning, projekthantering osv. är ofta spritt i olika verktyg hos startupföretag. Där vill Swedish Scaleups tidigt ge kunskap och metoder. Oavsett om ett företag ska säljas, ISO-certifieras eller börsnoteras så ökar det värdet och påskyndar processen när företag har tydlig dokumentation.

Fredrik Bruhn har ett betydelsefullt nätverk i USA och är en av endast två européer i en strategisk Think Tank i Washington DC kallad Loomis Innovation Council på Stimson Center. En så kallad Tankesmedja är en organisation som ägnar sig åt forskning, debatt och opinionsbildning inom centrala geotekniska och politiska frågor världen över.

Där sitter vi och diskuterar viktiga kristallkulefrågor som påverkar västvärlden och vår demokrati, ofta i ett tekniskt perspektiv som då kallas geotech. Geotech handlar om teknik och systemlösningar som får global påverkan, dvs, geopolitisk påverkan.

Fredrik har bland annat genom att vara utvald till Eisenhower Fellowship tillbringat flera månader i USA med att fördjupa sig i områden som AI, robotik och automation, och hur världen kan komma att se ut år 2047.

Jag tar med mig all kunskap och nätverk när vi arbetar med bolag inom Swedish Scaleups, avslutar Fredrik Bruhn.

 

För mer information:
Fredrik Bruhn, Affärsutvecklare Swedish Scaleups
UIC
E-post: fredrik.bruhn@uic.se
Tel: 072-595 80 58

Swedish Scaleups är ett samverkansprojekt för innovativa bolag i Mälardalen som drivs av fyra inkubatorer; Inkubera i Örebro, Linköping Science Park, Create i Västerås och UIC i Uppsala. Swedish Scaleups hjälper till att skapa tillväxt hos innovativa bolag med kompetensutveckling, kapitalanskaffning, internationalisering och allt annat som krävs för att ta företaget till nästa nivå.


Om UIC (Uppsala Innovation Centre)

UIC grundades 1999 och är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, finansiering, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag inom alla branscher som vill utvecklas och skala upp. Syftet är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag etableras och påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. UIC-modellen innefattar bland annat affärsutvecklingsprogram för företagandets olika faser samt ett stort nätverk av handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt UU Invest. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se


Kontaktpersoner

Vedrana Vilda Ilic
Kommunikationsansvarig
Vedrana Vilda Ilic
Communications Manager

Relaterade nyheter