Placering på 33-listan är en bekräftelse på dessa bolags innovationsförmåga, potential och bidrag till Sveriges konkurrenskraft. Det är också en bekräftelse på UICs dedikation att främja deep-tech och miljöinnovationer. UIC fortsätter att spela en viktig roll i att stödja innovativa startups och tillväxtbolag i alla branscher genom affärsutvecklingsstöd, nätverk och andra resurser, och därigenom vara med och stärka Sveriges konkurranskraft.
Xertified placerar sig på listan för första gången med sin nya lösning som skyddar uppkopplade tillgångar inom it, ot och iot. Detta sker via hårdvara eller mjukvara som ger digital säkerhet, pryl för pryl.
Helios Innovations placerar sig på listan för andra gången. De har utvecklat en ny metod att avsalta havsvatten med hjälp av restvärme. De renar flytande processavfall från industrin med hjälp av indunstning.
Air Forestry, som placerar sig på listan för tredje gången, gör det möjligt att gallra skog på ett helt nytt sätt; från luften med hjälp av drönare. Företaget lockade till sig en av de största investeringarna på 33-listan 2024 när de i somras stängde en runda på 96 miljoner kronor, enligt NyTekniks artikel.
Samtliga bolag har fått stöd genom något eller flera av UICs affärsutvecklingsprogram, inkluderat Swedish Scaleups.
Att åter igen ha tre bolag representerade på årets 33-lista är en tydlig indikation på Uppsalas framstående arbete med att identifiera och stödja högkvalitativa teknikstartups. Det stärker också UICs engagemang för att skapa en gynnsam miljö för innovativa entreprenörer.
Företagen på listan ska vara baserade på en egenutvecklad innovation, vara max sju år och ej vara noterade på någon handelsplats. Företagen bedöms också utifrån hur innovationen eller processer förhåller sig till FN:s hållbarhetsmål. Se 33-listan här, på NyTeknik.se.
För mer information:
Niclas Stjernberg, vd
UIC
Mobil: 0730-29 22 06
E-post: niclas.stjernberg@uic.se
UIC grundades 1999 och är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, finansiering, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag inom alla branscher som vill utvecklas och skala upp. Syftet är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag etableras och påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. UIC-modellen innefattar bland annat affärsutvecklingsprogram för företagandets olika faser samt ett stort nätverk av handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt UU Invest. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se