Uppsala läns internationellt topprankade företagsinkubator och accelerator UIC, Uppsala Innovation Centre, firar 25 år i år. Totalt har 4 060 affärsidéer utvärderats sedan starten. Av dessa har 1 392 innovativa startups och tillväxtföretag antagits och fått stöd i arbetet med att starta, utveckla eller skala upp sin verksamhet genom UICs affärsutvecklingsprogram. Tillsammans har de fått finansiering på drygt 9 miljarder kronor.
Under 25 år har UIC gett affärsutvecklingsstöd till ett stort antal entreprenörer och företag med internationell potential och en vision att förbättra samhället. De har tillsammans attraherat över 9 miljarder kronor i form av investeringar, bidrag och lån. UICs framgångsrika affärsmodell har under åren även lett till att UIC har fått uppdrag att stödja framväxten och öka attraktionskraften för nya affärsidéer och tillväxtföretag i såväl Östhammars kommun som Södertälje kommun. UIC var även med och inledde samarbete med europeiska toppinkubatorer och bildade EURO Inc Net, för att bli en länk ut till en internationell marknad för bolag som vill etablera sig i Europa.
— UIC har genom alla år strävat efter att vara en oberoende aktör med entreprenören i fokus. Vi kan konstatera att det varit en framgångsrik strategi när vi blickar tillbaka på alla spännande företagsresor vi fått förmånen att stödja, som bidragit till att så många konkurrenskraftiga företag nått ut med sina innovationer brett i samhället och samtidigt skapat tusentals nya arbetstillfällen. Vårt oberoende och bolagens starka prestation har byggt upp stort förtroendekapital för UIC, som öppnar upp för nya gränsöverskridande samarbeten som ytterligare förbättrar Uppsalas innovationskraft, säger Niclas Stjernberg, vd på UIC.
Under det gångna året fortsatte UIC att attrahera innovativa affärsidéer och tillväxtbolag med en jämn fördelning av branscher och jämställda grundarteam, enligt den senaste årsrapporten. Ungefär en tredjedel av affärsidéerna har universitetskoppling.
— Vi ser att forskningsintensiva affärsidéer med stora kapitalbehov och lång väg till marknad fått extra mycket uppmärksamhet på internationell nivå det senaste året. Det är vi mycket glada för, eftersom den typen av affärsidéer präglat Uppsalas innovationsekosystem och UIC sedan starten. Målgruppen brukar gemensamt benämnas ”Deeptech-bolag” och jag tror vi bara sett början av den positiva utvecklingskurva denna typ av bolag åtnjutit på sistone, fortsätter Niclas Stjernberg.
Under 2023 utvärderades 282 affärsidéer varav 75 antogs till något av affärsutvecklingsprogrammen UIC Startup, UIC Build, UIC Accelerator, Swedish Scaleups eller ESA BIC. De har fått stöd i arbetet med att starta företag, verifiera att affärsidén har marknadspotential, bygga ett konkurrenskraftigt företag eller att skala upp verksamheten och komma in på en internationell marknad.
De senaste 10 åren har UIC stöttat 458 bolag, som under 2023 sysselsatte 2196 personer. Dessa bolag attraherade under föregående år 1,4 miljarder kronor, värderades till 10,6 miljarder kronor och omsatte 4,4 miljarder kronor.
— Det är häftigt att se vilken stor impact bolagen vi stöttat senaste åren haft, bara under år 2023. Det är en tydlig indikation på att UIC har hittat en bra modell, som präglas av starka samarbeten mellan lokala innovationsstödjande aktörer, näringslivspartners och oberoende affärscoacher. Om jag ska lyfta fram en särskilt viktig framgångsfaktor, så handlar det om talangattraktion. På UIC ska de mest kompetenta affärscoacherna arbeta, så att vi attraherar och utvecklar de allra bästa entreprenörstalangerna, som utvecklar de allra bästa tillväxtföretagen. Det skapar en positiv feedback-loop som jag tror kommer göra UIC framgångsrikt i minst 25 år till, avslutar Niclas Stjernberg, vd på UIC.
Läs UICs årsberättelse för 2023.
UIC grundades 1999 och är en av landets främsta företagsinkubatorer och acceleratorer. UIC erbjuder skräddarsytt affärsutvecklingsstöd, finansiering, kunskap och nätverk till nyskapande startups och tillväxtföretag inom alla branscher som vill utvecklas och skala upp. Syftet är att bidra till att fler livskraftiga tillväxtföretag etableras och påskynda tiden till marknad samt minska riskerna i tidiga och avgörande skeden. UIC-modellen innefattar bland annat affärsutvecklingsprogram för företagandets olika faser samt ett stort nätverk av handplockade affärscoacher från näringslivet som vägleder bolagen i deras affärsutveckling. Ägare till UIC är till lika delar STUNS, Uppsala kommun, SLU Holding samt UU Invest. UIC ingår i Vinnovas program Inkubationsstöd – Excellens. www.uic.se