2022-06-15 06:47Nyheter

Stark utveckling för Martinsons montage

Träbyggnad under montageBILD: Castellum

Martinsons är kända som en av Sveriges främsta leverantörer av stommar i KL-trä och limträ. En central del av erbjudandet är montage, där erfarenheterna omfattar allt från sporthallar och fabrikslokaler till skolor, äldreboenden, flerbostadshus och kontor.
– Bredden av projekt inspirerar och hjälper oss utvecklas. Det hjälper oss också när det handlar om utmanande montage där specialistkunskaper krävs, berättar Pelle Olsson som är montagechef hos Martinsons.

Under ett intensivt 2021 hanterade Martinsons 25 projekt runt om i hela Sverige. Under de mest intensiva perioderna var 35 montörer sysselsatta samtidigt i sju parallella projekt.
– Det var ett speciellt år där vi behövdes arbeta på nya sätt, inte minst som ett resultat av pandemin. Vi har kommit ut ur året med många nya erfarenheter som stärkt oss.

Logistiska utmaningar i Örebro
Martinsons har levererat till två stora kontorsprojekt under året. Det ena är Magasin X i Uppsala, det andra är polisens sju våningar höga kontor i Örebro, en klimatneutral byggnad med stora spännvidder. Martinsons påbörjade montaget i mars ifjol och slutförde det drygt fem månader senare. Fastigheten som kontoret står på är liten och belägen mitt i ett konstant trafikflöde, vilket innebar logistiska utmaningar.
– Det blev lite speciellt då det var väldigt trångt med bara en plats att lossa på. Och eftersom vi arbetade med ribbdäck var vi tvungna att ställa skivorna på varandra, vilket gjorde att det blev färre skivor per bil. Normalt kan lastbilarna bära upp emot 70 kubikmeter KL- eller limträ, säger Pelle Olsson. 

Rekordlånga spännvidder i Umeå
För Martinsons har sporthallar blivit något av ett signum. I Umeå står ThorenGruppen bakom stadens nya multiarena som är fyra våningar hög, med en totalyta på 16 500 kvadratmeter. De 19 takstolarna i limträ har en spännvidd på hela 67,8 meter och är bland de största som Martinsons monterat.
– Det slås enbart av bandyhallen i Edsbyn, som vi också monterat, säger Pelle Olsson och fortsätter:
– En sådan här konstruktion är slank och känslig innan man fått upp den i luften så det är en stor process. Det krävs montörer som gjort liknande projekt förut.

Effektiva transporter till Strängnäs
För även 2022 ser starkt ut för företaget. Under 2022 levererar och monterar Martinsons tre hus i Strängnäs, som tillsammans rymmer 111 lägenheter. Det handlar om ungefär 2500 kubikmeter KL-trä. I projektet har Martinsons kunnat briljera med effektiva transporter:
– För att bygga ett plan på 350 kvadratmeter behövs bara två lastbilar och platschefen i Strängnäs tappade hakan när han såg allt som var lastat på den första. Sådana volymer kommer man inte upp i med prefabricerade betongelement, säger Pelle Olsson.


Om Martinsons

Martinsons levererar byggsystem i limträ och KL-trä för alltifrån sporthallar, affärslokaler och lantbrukshallar till höga flerbostadshus, kontorsbyggnader och broar. Verksamheten inkluderar såväl utveckling och konstruktion, som försäljning, projektstyrning och montage. Martinsons är en del av Holmen och kontoren finns i Umeå, Bygdsiljum och Skellefteå, med ca 50 anställda och en omsättning på närmare 400 miljoner kronor. www.martinsons.se


Kontaktpersoner

Pelle Olsson
montagechef, Martinsons
Pelle Olsson
  • 0914–522 102