2021-11-02 08:00Pressmeddelande

Trä i fokus på Umeås efterlängtade multiarena

Skissbild inomhus, multiarena noliaområdet UmeåBild: Robert Ekblom/ThorenGruppen

ThorenGruppens multiarena på Noliaområdet i Umeå är ett uppmärksammat och efterlängtat bygge som snart står klart. Martinsons har levererat stommarna till både fotbollshallen och innebandyhallen.
– Det blir många detaljer och genomtänkta ytor med stort fokus på synligt trä, säger projektchefen Anders Larm på Fastec.

Med en totalyta på 16 500 kvm blir hallarna idrotts-Umeås nya mötesplats – fördelat på fotbolls- och innebandyhall samt huvudkontor och gym i fyra våningar. Tanken på en fullstor inomhushall för fotboll i Umeå väcktes redan i början på 1980-talet så det är en efterlängtad fotbollsplan som snart är spelklar.

Martinsons har en omfattande erfarenhet av att bygga idrottshallar med stora och fria spännvidder.
– Tack vare limträets låga vikt och höga bärighet är det möjligt att bygga den här typen av hallar. Byggdelarna ger också ett snabbt montage som påverkar totalkostnaden på ett fördelaktigt sätt. Det är bara att gratulera Umeåborna som snart kan nyttja två genomtänkta hallar med massa möjligheter till aktivitet som vi fått äran att bidra till, säger Jonas Lindgren, Key Account Manager på Martinsons.

Förutom själva leveranserna av limträ och KL-trä så har Martinsons även fått förtroende att hantera montaget.
– Vi har samarbetat med HM Limträ som är specialiserade på den här typen av stora projekt. Tidigare har vi bland annat samarbetat i bygget av Sara kulturhus i Skellefteå,  säger Jonas.

Totalt har det monterats 19 takstolar i limträ med fri spännvidd på 66 meter och en nockhöjd på 21,5 meter.
– Limträ ligger helt rätt i tiden och speciellt den här typen av hallar vinner mycket på att byggas i trä. Det var först tänkt att byggas i stål men projektet vände och beslutade sig för att gå på en trälösning. Det kommer bli ett otroligt lyft jämfört med stålstomme, säger Anders Larm.

– Här har ThorenGruppen även kostat på lite extra i detaljerna så allt känns genomtänkt och gediget, säger han.

Innebandyhallen blir cirka 40 gånger 60 meter och har läktare på alla fyra sidor med plats för omkring 1800 personer samt VIP-loger och kafeteria vilket gör den till en  komplett hall för alla besökare. Det är också byggt ett multimedia-rum för kamera- och ljudteknik samt kiosker och en köksdel.
– Det har gått bra, man får ändå tänka på att det varit speciella tider, både med pandemin och rekordmycket snö i vintras. Trots några olyckliga förutsättningar så håller vi tidplanen och är snart klara, säger Anders.


Om Martinsons

Martinsons levererar byggsystem i limträ och KL-trä för alltifrån sporthallar, affärslokaler och lantbrukshallar till höga flerbostadshus, kontorsbyggnader och broar. Verksamheten inkluderar såväl utveckling och konstruktion, som försäljning, projektstyrning och montage. Martinsons är en del av Holmen och kontoren finns i Umeå, Bygdsiljum och Skellefteå, med ca 50 anställda och en omsättning på närmare 400 miljoner kronor. www.martinsons.se


Kontaktpersoner

Jonas Lindgren
Key Account Manager
Jonas Lindgren