2023-10-13 12:01Pressmeddelande

Skåpen som sparar tid i Södertälje

Beslutet att gå över till digitala inköp var startskottet. Men det krävdes ett till beslut för att maximera effekten. Nu blir Södertälje den första kommunen i Stockholmsregionen att testa tempererade leveransskåp i hemtjänsten. Skåpen frigör en massa tid eftersom ingen behöver handla fysiskt eller vara på plats för att ta emot leveranserna.

2022 bestämde sig Södertälje för att gå över till digital handel inom hemtjänsten. Det tog tid och kraft när personalen själva skulle handla dagligvaror i fysiska butiker och leverera dem till kunderna. Men personalen behövde fortfarande möta upp och öppna portar för att leveransen av de digitala inköpen skulle kunna genomföras. Det innebar att värdefull tid försvann, samtidigt som arbetsdagarna kunde bli rätt knepiga att planera, med en massa tider att förhålla sig till.

Nu gör Södertälje ett pilottest under 12 månader. Totalt handlar 650 personer inom hemtjänsten digitalt idag. Nu ska tre områden testa E-drop under en period. Det handlar om 20 skåp som ska få chansen att visa på vinsterna med tempererade, mottagarfria leveranser. Skåpen gör att varorna kan plockas upp när det passar bäst i schemat. Mängder av tid frigörs som kan läggas på omvårdnad i stället.

Nya arbetssätt och lösningar hade Södertälje tidigt identifierat som nyckelfaktorer för att möta morgondagens utmaningar, när en ökad andel äldre i befolkningen ska matchas med stora pensionsavgångar och en situation där personalbrist gör att man riskerar att inte kunna möta behoven.

Hemtjänsten i Södertälje plitade ned en mängd krav på de mottagarfria hemleveranserna när upphandlingen formulerades. Skåpen skulle kunna stå ute året runt. Kyl- och fryskedjan behövde hållas intakt för att hålla kvaliteten på varorna. Alla livsmedelskedjor och e-handlare skulle kunna använda skåpen utan att någon integration behövdes. En molnbaserad plattform skulle kunna logga alla aktiviteter för spårbarhet och säkerhet. Det skulle gå att styra skåpen från distans. Och de skulle kunna fungera för leveranser av kylda matlådor, andra varor och paket – för ytterligare potential i framtiden. Det här var bara några av de viktigaste kraven.

Josefine Granath, account manager på E-drop, säger: 

Det är roligt att allt fler hoppar på E-drop-tåget. Den senaste veckan har vi varit på plats i Södertälje för att säkra uppstarten och utbilda ett antal nyckelpersoner, men vi har också besökt andra kommuner i Mälardalsområdet. Allt fler får upp ögonen för den vinnande kombinationen digitala inköp plus tempererade leveransskåp. De som redan är i gång med E-drop vittnar om hur mycket tid som sparas, hur stressen bland personalen minskas och hur dagarna blir lättare att planera. 


Om E-drop

E-drop är brevlådan 2.0, en ny tjänst för alla digitala inköp. Det tempererade skåpet garanterar en obruten kylkedja, och leveransen kommer ända hem till mottagaren. Privatkonsumenten vinner tid och bekvämlighet, offentliga verksamheter kan öka servicegraden och göra det smidigare för personalen, handlare kan bygga lojalitet med kunderna och komma åt Last Mile-utmaningen till en lägre kostnad. E-drop möjliggör för ruttoptimering när många leveranser till ett område kan samordnas.


Kontaktpersoner

Josefine Granath
Account Manager
Josefine Granath
Offentlig Verksamhet