2023-10-26 09:00Pressmeddelande

E-drop: från test till breddinförande i Kristianstad

Tempererade leveransskåp kan göra stor skillnad för hemtjänster som står inför stora personalutmaningar de kommande åren. Personalen behöver inte handla dagligvaror i fysisk butik, och heller inte vara på plats för att ta emot digitala leveranser, vilket frigör en massa tid. Kristianstad var en early adopter som nu gått över till breddinförande. Åtta skåp blir 48 skåp. 

Tanken var att testa snabbt i liten skala för att sedan utvärdera lika snabbt. Och sedan vara beredda att gå över till breddinförande, om utvärderingen föll väl ut. Där är Kristianstad nu.  

Malin Axelsson är enhetschef på boendet Tollaregården i Arkelstorp, ett par mil söderut från Kristianstad. Dit kom fyra skåp hösten 2022. Uppsidorna visade sig snabbt. 

Vi var glada för att få testa. Det visade sig snart att skåpen inte täckte behoven, och då fick vi två skåp till. Vi har testat och utvärderat. Alla i personalen har fått tycka till kring bra och dåliga grejer. Jag och alla andra har hela tiden varit positivt inställda och vi har propagerat för ett breddinförande i kommunen.  

Nu levereras 48 nya skåp, både hemtjänsten och serviceenheten i hela kommunen kommer att börja använda E-drop. Avtalet sträcker sig över fyra år och har en takvolym på 63 skåp.  

Erfarenheterna från testet och utvärderingen är väldigt positiva. E-drop har kapat flera led i en tidigare rätt snårig kedja. De tempererade leveransskåpen frigör tid och gör arbetsdagarna lättare att planera. Transportörer lämnar matvaror i skåpen. De kan sedan plockas upp när som helst, när det passar smidigast i flödet. Ingen i hemtjänstpersonalen behöver fara runt för att möta upp och ta emot ständiga leveranser. 

Malin säger: 

För oss är tidsvinsten den absolut största fördelen. Det tog mycket tid och kraft och planering tidigare när vi behövde möta upp leverantören. Men i slutändan vinner ju även kunderna på E-drop. Vi får mer tid till omvårdnad, och dessutom ökar tryggheten när det bara är bekanta ansikten som kommer med matleveransen. Är du gammal och sjuk kan det vara obehagligt med främmande människor som ringer på dörren.  

Vlora Braha, servicechef och ansvarig för E-Drop i Kristianstad kommun, avslutar:  

E-drop är mycket smidigt. Det blir lättare för planerarna att planera veckan och mindre stress för personalen. Det viktigaste är att kunderna får varorna i tid. Personalen känner ingen tidspress när leveransen av mat blir sen, utan vet att maten levereras till E-drop. Det är fantastiskt bra för alla parter. 


Om E-drop

E-drop är brevlådan 2.0, en ny tjänst för alla digitala inköp. Det tempererade skåpet garanterar en obruten kylkedja, och leveransen kommer ända hem till mottagaren. Privatkonsumenten vinner tid och bekvämlighet, offentliga verksamheter kan öka servicegraden och göra det smidigare för personalen, handlare kan bygga lojalitet med kunderna och komma åt Last Mile-utmaningen till en lägre kostnad. E-drop möjliggör för ruttoptimering när många leveranser till ett område kan samordnas.


Kontaktpersoner

Josefine Granath
Account Manager
Josefine Granath
Offentlig Verksamhet