När Kristianstad testar E-drop under tolv månader är strategin klar. Utvärdering längs vägen, ständig dialog, tänk möjligheter istället för utmaning. Och sedan: Breddinförande. ”Vi ser framför oss bättre arbetsmiljö för personalen och ökad självständighet för kunderna”, säger Sebastian Larsson, enhetschef för Ordinärt boende i den östskånska kommunen.
Tempererade leveransskåp från E-drop fungerar i princip som en uppdaterad brevlåda. Vem som helst kan leverera vad som helst till skåpen. Leveranserna kan plockas upp när som helst. Ingen behöver vara på plats och leka mottagare, transporterna kan ske på tider och sätt som minskar belastningen på samhället. Kylkedjan hålls obruten vilket fått landets hemtjänster att vakna. Här finns en möjlighet att sköta inköpen av livsmedel digitalt och spara en väldig massa tid och kraft.
Idag kanske personalen cyklar runt och handlar. Tunga kassar, en massa kånkande. Vi är en stor kommun till ytan. Under ett år lägger vi 360 000 hemtjänsttimmar på omvårdnad och service. Det görs runt 400 inköp i veckan plus leveranser av kyld mat två gånger i veckan. Vissa inköpsrundor kan ta upp till 40 minuter. Det finns helt enkelt mycket att vinna på att styra om inköpen till E-drop.
Sebastians grupp testar fyra skåp inne i centrala Kristianstad och fyra på landsbygden. De placeras vid kommunala fastigheter för att snabbt komma på banan. Men redan initialt tänker man börja ha dialogen med privata fastighetsägare.
De behöver också förstå vinsterna med tjänsten. Deras övriga hyresgäster kan ju också nyttja skåpen, och slippa lägga en massa tid på egna transporter, inköp och paketupphämtningar. Vi ägnar oss åt gemensam problemlösning här.
Investeringskostnaden är Sebastian Larsson inte så himla låst vid:
Många kommuner har stabil ekonomi idag, eller i alla fall en som är i balans. Jag ser nästan en farhåga i det. Moroten för att ändra arbetssätt kan saknas. Men alla vet att det kommer att se annorlunda ut om bara fem år, när andelen äldre ökar och skatteintäkterna minskar. Det är redan en utmaning på många håll att rekrytera personal. Vi måste vara rädda om personalen och se till att de får tid att ägna sig åt det de ska, det vill säga omvårdnad.
E-drop gör det lättare att lägga scheman och minskar stressen bland personalen, tänker Sebastian Larsson. Men han ser också en vinst för brukarna.
Vi tänker vara med ute och stötta och visa hur det går till. I nästa steg kommer vissa att kunna beställa saker själva, även kläder och sånt, även om de kanske inte kan hämta upp leveranserna på egen hand. Ökad självständighet för kunderna är en annan vinst.
Jag tror också hårt på att ha en dialog med andra kommuner. Dela lärdomar, lösningar och utveckling. Vi ska inte sitta och uppfinna hjulet själva på olika håll. Vi vill också ha en dialog med olika leverantörer och hitta lösningar tillsammans.
E-drop är brevlådan 2.0, en ny tjänst för alla digitala inköp. Det tempererade skåpet garanterar en obruten kylkedja, och leveransen kommer ända hem till mottagaren. Privatkonsumenten vinner tid och bekvämlighet, offentliga verksamheter kan öka servicegraden och göra det smidigare för personalen, handlare kan bygga lojalitet med kunderna och komma åt Last Mile-utmaningen till en lägre kostnad. E-drop möjliggör för ruttoptimering när många leveranser till ett område kan samordnas.