2020-01-27 12:19Pressmeddelande

Utnämningen till Årets Kulturkommun ska stärka Robertsfors

Robertsfors är Årets kulturkommun i Västerbotten 2020/21.

I höst och under våren 2021 får kulturen i Robertsfors kommun mer plats än vanligt. Nu är det klart att man utnämnts till Årets Kulturkommun i Västerbotten. Bakom utnämningen står länets tre stora kulturbolag Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern.

Motiveringen till utnämningen är: För ett aktivt och mångårigt kulturstöd som möjliggjort ett rikt kulturellt föreningsliv, ett stort musik- och teaterutbud och en välbesökt årlig kulturvecka.

Gemensam satsning på utveckling av det lokala kulturlivet 
Tillsammans med de andra kulturbolagen i länet kommer Västerbottensteatern att bidra till att Robertfors fylls med kulturupplevelser under året, berättar Olga Pettersson, producent på Västerbottensteatern.
– Våra tre publika avdelningar Teateravdelningen, UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum kommer att fördjupa sina kontakter med Robertsfors för att gemensamt utveckla utbudet under 2020/21.

Vill nå nya målgrupper och ungdomar
I Robertsfors gläds kommunstyrelsens ordförande Patrik Nilsson åt den prestigefyllda utmärkelsen som också blir en inspirerande utmaning för Robertsfors.
– Vi gläder oss väldigt till året som Kulturkommun i Västerbotten! Vi vill använda året till att utveckla kommunens breda kulturliv till att nå nya målgrupper och att satsa särskilt på ungdomarna. Vi hoppas också på att få stöd från de regionala kulturbolagen för att stärka vår lokala kompetens på områden som till exempel ljussättning, arrangörskap och berättande. Det kommer att bli ett roligt år med spännande projekt och variation i programutbudet, säger Patrik Nilsson.

Start med offentligt möte
Planeringen är redan i gång och 17 mars är det offentligt möte i Centrumhuset i Robertsfors för alla som vill medverka och höra mer om kulturåret. Under året som kulturkommun får invånarna många möjligheter att ta del av teater, musik, dans, kulturhistoria, film, slöjd och mycket mer. I många fall är det medskapande aktiviteter i form av workshoppar och kurser.

Länets kulturbolag i samverkan
Bakom utnämningen står länets tre stora kulturbolag Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern. Det är tredje gången som en kulturkommun utses i Västerbotten. Fram till och med juni är det Storuman som bär utmärkelsen.

Syftet med Årets Kulturkommun i Västerbotten är att göra fler delaktiga i kulturbolagens verksamheter och att med gemensamma krafter få större dragningskraft till den kultur som skapas och erbjuds länets invånare. Aktiviteterna syftar också till att bygga goda relationer mellan länsinvånarna, aktuell kommun och kulturbolagen.


Kontaktpersoner:
• Norrlandsoperan, Erik Palm 070 578 33 22 erik.palm@norrlandsoperan.se
• Västerbottens museum, Sofia Andersson 070 600 33 16 sofia.andersson@vbm.se
• Västerbottensteatern, Olga Pettersson 070 622 13 44 olga.pettersson@vasterbottensteatern.se
• Robertsfors kommun, Åsa Lundström 0934 140 24 asa.lundstrom@robertsfors.se



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Olga Pettersson
Producent
Olga Pettersson
Producentansvar för bl a Årets kulturkommun