2019-03-05 07:08Nyheter

Storuman Årets Kulturkommun i Västerbotten

Storumans rådhus
Foto: Lukas Riebling Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0Storumans rådhus Foto: Lukas Riebling Licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0

I samband med Storumandagarna i juni utses Storumans kommun officiellt till Årets Kulturkommun i Västerbotten. Under höstterminen 2019 och våren 2020 ska kulturen ges större plats än vanligt. Planeringen är redan igång och den 20 mars är det offentligt möte för alla som vill veta mer.

 

Motiveringen till utnämningen lyder: 

 

”För ett historiskt starkt kulturintresse och med fokus på att få barn och unga att utöva kultur. Genom kulturen har dörrar öppnats för fortsatt kreativitet och utforskande vilket på sikt kommer hela kommunen till del."

 

Under året som kulturkommun kommer invånarna att få ta del av teater, musik, dans, kulturhistoria, film, slöjd och mycket mer. I många fall är det också medskapande aktiviteter i form av workshops eller kurser. Tillsammans med det lokala föreningslivet och enskilda kommer länets kulturverksamheter inom musik, teater, film, kulturarv, dans, slöjd med mera, att fokusera särskilt på Storuman under ett helt år.

 

Offentligt möte

Förra veckan träffades cheferna från kulturbolagen och politiker och tjänstemän från Storumans kommun för att diskutera möjligheterna med ett kulturår. Samstämmigheten var stor om kulturens betydelse för invånare och besökare till en plats. Inom kort hålls också ett offentligt möte dit alla är välkomna för att höra mer om kulturåret och möta en rad kulturverksamheter som har hela Västerbottens län som sitt arbetsfält.

 

Initiativtagare

Bakom utnämningen står länets tre stora kulturbolag Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern. Det är andra gången som en kulturkommun utses i Västerbotten. Fram till och med juni är det Sorsele som bär utmärkelsen.

 

För mer information:

 

Fransesca Quartey, VD Västerbottensteatern, 070-892 92 27

Anki Berg, strateg och informatör Västerbottens museum, 070-320 81 55

Gunilla Pettersson, biblioteks- och kulturansvarig Storuman, 073-085 34 42



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.