2020-10-26 19:06Pressmeddelande

Rekordtidigt biljettsläpp till Musikanternas uttåg

Musikanternas uttåg, premiär på Västerbottensteatern i Sara kulturhus 17 november 2021. Bild: LisaLove Bäckman.Musikanternas uttåg, premiär på Västerbottensteatern i Sara kulturhus 17 november 2021. Bild: LisaLove Bäckman.

Uppdaterat! Biljettsläpp till hela spelperioden av Musikanternas uttåg.

Nu släpper Västerbottensteatern biljetter till världspremiären och hela spelperioden hösten 2021 på scenversionen av PO Enquists Musikanternas uttåg. Snacket på stan är att förväntan är stor hos publiken. Så kö är att vänta när försäljningen startar i morgon onsdag kl 10.00. Då släpps 292 biljetter per föreställning. Musikanternas uttåg har premiär 17 november 2021 och blir då Västerbottensteaterns första egna produktion som sätts upp i nya Sara kulturhus som invigs samma höst. 

 

Storslagen musikteaterfest

Att göra teater av Musikanternas uttåg, som kallats något av ett epos för Skellefteåbygden, har länge diskuterats och önskats av många så det var en efterlängtad möjlighet som Västerbottensteatern fick när PO Enquist äntligen gav sitt godkännande till iscensättningen. Och nu utlovar regissören och tillika Västerbottensteaterns konstnärlige ledare Bobo Lundén en fest för publiken när musikanterna äntligen får göra sitt intåg på teaterscenen:
– Västerbottensteaterns första premiär i Sara kulturhus blir en storslagen musikteaterfest med spektakulära scenlösningar, västerbottniskt berättande och en 13 personer stark sjungande och musicerande ensemble. 

PO Enquist om Musikanternas uttåg

"Den handlar om om den tid då västerbottningarna fick människovärde", som PO Enquist själv har beskrivit sin roman. Med sin unika ton fylld av humor, medkänsla och brutal uppriktighet skildrar Enquist en handfull färgstarka människoöden och samtidigt ett avgörande skede i Sveriges historia. Berättelsen utspelar sig under några avgörande år i början av 1900-talet då sågverken står tätt utmed norra Sveriges kust och missnöjet med orättvisor och umbäranden jäser. I Enquists uppväxttrakter kolliderar vid denna tid två av våra stora folkrörelser; den kristna väckelsen och den socialdemokratiska arbetarrörelsen, som båda kom att bli avgörande för vår utveckling till en demokrati.

I berättelsens centrum står Nicanor Markström som är 10 år gammal, när han träffar agitatorn Elmblad vid Burefjärden en augustidag år 1903  Pojken har aldrig sett en stockholmare i verkligheten förut och han vet inte vad ”social å nanting”, som det står på Elmblads plakat, är för något. Genom Nicanors försorg får socialisten ett bryskt mottagande av Burebygdens arbetare och lämnar Västerbotten med övertygelsen att han aldrig kommer att återvända. Men mötet ska komma att bli avgörande för dem båda.

Rekordtidigt biljettsläpp

Med övertygelsen om att det finns ett stort publikt intresse för Musikanternas uttåg så släpps nu biljetterna mer än ett år före premiär för bokning på tickster.com eller direkt på Skellefteå Turistcenter. Så långt före en urpremiär har Västerbottensteatern aldrig tidigare haft biljettsläpp.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Musikanternas uttåg
Världspremiär 17 november 2021!
Av: Per Olov Enquist
Manus: Tora von Platen
Bearbetning: Bobo Lundén
Regi: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Astrid Maya
Mask: Helena Andersson
Musik: Mattias Kågström, Bobo Lundén, Cay Nyqvist
Medverkande: 13 personer på scenen
Längd: 2.30 inkl paus 
Biljetter: Tickster.com eller Skellefteå Turistcenter, Trädgårdsgatan 7, tel. 0910-45 25 15
Öppettider: Måndag-fredag 10-18, lördag 11-15.

Pressbilder och länkar till föreställningsinformation m m finns nedan.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.