2024-01-26 14:10Pressmeddelande

Premiär för Vajlett & Rut onsdag 31/1 på Västerbottensteatern

Ellenor Lindgren som Vajlett och Marika Holmström som Rut. En produktion av Västerbottensteatern och Riksteatern. Fotograf Patrick DegermanEllenor Lindgren som Vajlett och Marika Holmström som Rut. En produktion av Västerbottensteatern och Riksteatern. Fotograf Patrick Degerman

Vajlett & Rut - En förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by i 50-talets Västerbotten.

Vajlett och Rut dramatiseras av Ninna Tersman och bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi. För regi står Karin Enberg.
Länk till pressbilder längre ner i mailet.

Om föreställningen

Den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen för att undervisa byns barn. Här är de flesta bybor med i den lokala pingstförsamlingen och Vajlett förstår snart att hon inte anses vara tillräckligt gudfruktig som lärarinna.

Samtidigt skvallras det om den nyinflyttade postfröken Rut. Hon som med kortklippt hår lever utan man trots att hon är över 35 år. Rut och Vajlett lär känna varandra och mot sin vilja inser Vajlett att hon håller på att bli förälskad. Rädslan för att bli avslöjande tär på förhållandet mellan Vajlett och Rut, som blir allt skörare. Homosexualitet anses vid denna tid inte bara vara ogudaktigt, skamligt och osmakligt – det betraktades som en sjukdom och var fram till 1944 ett brott.

Navet i historien är, förutom den hemliga kärleken, en skildring av en frireligiös by i en tid då det moderna svenska samhället börjar växa fram, samtidigt som starka religiösa traditioner lever kvar. Av romanernas alla karaktärer finns 21 stycken med i pjäsen. Dessa spelas av fyra skådespelerskor; Ellenor Lindgren och Sonja Lindblom från Västerbottensteatern och Sanna Krepper och Marika Holmström från Riksteatern. Dessa fyra kvinnliga skådespelare levandegör byns alla karaktärer såsom skolvaktmästare Krok, byäldste Adalbert och hans hustru Agda, magister Forsberg, Astrid i handelsboden, eleven Lilly Grahn, fembarnsmamman Hulda Johansson, samt förstås Vajlett och Rut.

Nykomponerad musik och stämningsfulla scenerier

Kompositören Magnus Larsson har till föreställningen producerat helt ny musik som tillsammans med Kin Isakssons ljussättning uttrycker stämningar och människornas känslor, naturens storhet och årstidernas skiftningar. Lekfulla övergångar mellan scener är koreograferade av Kajza Rauhala där scenografi och kostym är skapade av Anna Dolata. Helena Andersson står för mask och peruk.

Samarbete mellan Västerbottensteatern och Riksteatern

Vajlett och Rut är producerad av Västerbottensteatern i samarbete med Riksteatern. Föreställningen produceras på Västerbottensteatern i Skellefteå där den sedan har premiär den 31 januari 2024 och spelar i Sara kulturhus under februari för att sedan gå ut på rikstäckande turné ända till och med maj ut. Läs mer om Riksteaterns turné under våren 2024: https://www.riksteatern.se/vajlettochrut

Premiär onsdag 31 januari på Västerbottensteatern,
Scen 2, Sara kulturhus i Skellefteå.

Spelperiod på Västerbottensteatern i Skellefteå 31 januari t.o.m. 22 februari 2024.
Därefter på turné med Riksteatern i hela Sverige mars-maj 2024.
Spelar på dessa orter i Västerbotten:
22/5 19:00 Robertsfors
23/5 19:00 Umeå
25/4 18:00 Vännäs
26/5 18:00 Lycksele
Orter och datum på Riksteaterturné >


MEDVERKANDE: Marika Holmström, Sanna Krepper, Sonja Lindblom, Ellenor Lindgren

MANUS: Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker
FÖRLAG: Colombine Teaterförlag
REGI: Karin Enberg
TEXTDRAMATURG: Lisa Lindén
FÖRESTÄLLNINGSDRAMATURG: Tora von Platen
SCENOGRAF & KOSTYMDESIGN: Anna Dolata
MASK- & PERUKDESIGN: Helena Andersson
KOMPOSITION- & LJUDDESIGN: Magnus Larsson
LJUSDESIGN: Kin Isaksson
SCENISK RÖRELSE: Kajza Rauhala
LJUDTEKNIK: Oskar Bergkvist
STUDIOMUSIKER: Hanna Ekström, violin och viola.

SNICKARE & SCENMÄSTARE: Jonas Åberg
DEKORMÅLARE: Catarina Berglind
REKVISITÖR: Nina Muhonen Marklund
SKRÄDDARE: Ulrica Marklund, Terese Larsson och Helena Steisel.
SUFFLÖS: Maria Asserud
AFFISCHBILD: Lisalove Bäckman
PRESSBILDER: Patrick Degerman
TF KONSTNÄRLIG LEDARE: Tora von Platen
VD & ANSVARIG UTGIVARE PÅ VÄSTERBOTTENSTEATERN: Challa Gustavsson


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Tora Von Platen
Dramaturg
Tora Von Platen

Relaterade länkar