2023-11-02 12:24Pressmeddelande

Vajlett & Rut - Västerbottensteatern och Riksteatern i förbjuden kärlekshistoria

Affischbild på Vajlett & Rut  - föreställning i samarbete mellan Västerbottensteatern och Riksteatern.Västerbottensteatern och Riksteatern med föreställningen "Vajlett och Rut". Foto: Lisalove Bäckman

Västerbottensteatern och Riksteatern inleder ett spännande samarbete då Karin Alfredssons böcker om Vajlett & Rut och deras förbjudna kärlek blir landsomfattande turnéföreställning med produktion och premiär på Västerbottensteatern i Skellefteå 31 januari 2024.


En förbjuden kärlekshistoria i en frireligiös by

Vajlett och Rut dramatiseras av Ninna Tersman och bygger på de två första böckerna i Karin Alfredssons trilogi.  De populära böckerna  tar sin början då den unga lärarinnan Vajlett kommer till Granträskåsen - en by i 50-talets Västerbotten - för att undervisa byns barn. Här är de flesta bybor med i den lokala pingstförsamlingen och Vajlett förstår snart att hon inte anses vara tillräckligt gudfruktig som lärarinna. Samtidigt skvallras det om den nyinflyttade postfröken Rut. Hon som med kortklippt hår lever utan man trots att hon är över 35 år. Navet i historien är, förutom den hemliga kärleken kvinnorna emellan, en skildring av en frireligiös by i en tid då det moderna svenska samhället börjar växa fram, samtidigt som starka religiösa traditioner lever kvar.

- Historien om Vajlett och Rut samt alla andra i den fiktiva västerbottniska byn Granträskåsen är både intressant ur ett historiskt perspektiv och ur ett nutida. Från 1944 var det inte längre olagligt att vara homosexuell i Sverige, utan istället kategoriserades detta som en sjukdom, faktiskt ända fram till 1979. Så i en konform miljö som Granträskåsen var det alltjämt omöjligt att avvika från normen på 1950-talet och många år därefter, berättar föreställningens regissör Karin Enberg.

En kollektiv berättarföreställning
Vajlett och Rut är en kollektiv berättarföreställning om att få, kunna och våga vara den man är eller vill vara. Inte den som andra eller normen tycker att man ska vara. En teaterlek med värme, humor och allvar. Det är en poetisk, musikalisk berättelse om människorna i en by där alla vet allt om varandra. Där en utifrån kommande är en utböling. Där alla i byn måste förhålla sig till de regler, tabun och normer som gäller enligt den styrande Pingstförsamlingen, även de bybor som inte är medlemmar. Där det finns många hinder men också möjligheter till förändring.

- Uppsättningen, precis som boken, har även teman som samhörighet, vänskap, kärlek och längtan efter att kunna bejaka sina tankar och känslor. Naturens och årstidernas inverkan på människorna var förstås större då, men berättelsen om byn och dess mänskliga relationer, maktförhållanden, skillnad mellan fattiga och rikare, byagemenskap, omsorg och hjälpsamhet är fortfarande lika relevant idag. Jag tror publiken både kommer känna igen sig och överraskas. Både gråta och skratta, säger Karin Enberg.

Nykomponerad musik och stämningsfulla scenerier
Kompositören Magnus Larsson har till föreställningen producerat helt ny musik som tillsammans med Kin Isakssons ljussättning uttrycker stämningar och människornas känslor, naturens storhet och årstidernas skiftningar. Lekfulla övergångar mellan scener är koreograferade av Kajza Rauhala där scenografi och kostym är skapade av Anna Dolata. Helena Andersson står för mask och peruk.

Samarbete mellan Västerbottensteatern och Riksteatern
Föreställningen produceras på Västerbottensteatern i Skellefteå där den sedan har premiär den 31 januari och spelar i Sara kulturhus under februari för att sedan gå ut på rikstäckande turné ända till och med maj ut.

Av romanernas alla karaktärer finns 21 stycken med i pjäsen. Dessa spelas av fyra skådespelerskor; Ellenor Lindgren och Sonja Lindblom från Västerbottensteatern och Sanna Krepper och Marika Holmström från Riksteatern. Dessa fyra kvinnliga skådespelare levandegör byns alla karaktärer såsom skolvaktmästare Krok, byäldste Adalbert och hans hustru Agda, magister Forsberg, Astrid i handelsboden, eleven Lilly Grahn, fembarnsmamman Hulda Johansson, samt förstås Vajlett och Rut.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

MANUS: Ninna Tersman efter Karin Alfredssons böcker
FÖRLAG: Colombine Teaterförlag
REGI: Karin Enberg
TEXTDRAMATURG: Lisa Lindén
FÖRESTÄLLNINGSDRAMATURG: Tora Von Platen
SCENOGRAF & KOSTYMDESIGNER: Anna Dolata
MASK- & PERUKDESIGN: Helena Andersson
KOMPOSITION- & LJUDDESIGN: Magnus Larsson
LJUSDESIGN: Kin Isaksson
SCENISK RÖRELSE: Kajza Rauhala
MEDVERKANDE: Marika Holmström, Sanna Krepper, Sonja Lindblom, Ellenor Lindgren

Längd: 2 tim 30 min

Vajlett och Rut är producerad av Västerbottensteatern i samarbete med Riksteatern.
Föreställningen turnerar i hela Sverige. 


Om regissören Karin Enberg
Karin har arbetat med scenkonst sedan 1974. Först i frigruppen ”Teater 9” i 10 år och därefter som skådespelerska på bl a Dramaten o Uppsala stadsteater samt inom radio och tv. 1994-1996 utbildade sig Karin till teaterregissör på Dramatiska Institutet och arbetade sedan på olika institutionsteatrar som Borås stadsteater, Regionteatern i Växjö, Malmö stadsteater. 2008-2015 var Karin teaterchef på Norrbottensteatern. Numera är Karin i huvudsak pensionär, men återkommer gärna till sitt yrke när spännande projekt - som ”Vajlett och Rut" - dyker upp.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Tora Von Platen
Dramaturg & manusförfattare
Tora Von Platen