2021-03-11 08:11Pressmeddelande

Premiär för Kejsarn av Portugallien på VBT Play

Kejsarn av Portugallien. Västerbottensteatern.
Fotograf: Patrick DegermanKejsarn av Portugallien. Västerbottensteatern. Fotograf: Patrick Degerman

Missade du Västerbottensteaterns uppsättning av Kejsarn av Portugallien? Nu finns chans att se den inspelade versionen på VBT Play – Västerbottensteaterns egen kanal för digitala teaterupplevelser. Fram till 31 mars kan publiken återigen fängslas av berättelsen om Jan och Kattrina i Skrolycka och deras älskade dotter Klara-Gulla.

Idag är det digital premiär för den inspelade versionen av Kejsarn av Portugallien. Västerbottensteaterns uppsättning av Selma Lagerlöfs litterära klassiker fick lysande omdömen från både publik och recensenter. Tyvärr fick alltför få chansen att se föreställningen hösten 2020 innan Coronapandemin tvingade teatersalongerna till nedstängning. Men nu finns alltså en ny möjlighet att uppleva stark berättarteater.

Ett eget digitalt rum för teater
Kulturen är stark och lever vidare genom att söka nya vägar att nå publiken. Västerbottensteatern skapade VBT Play – ett eget digitalt rum på teaterns egen webbplats. Där kan alltså teaterns publik ta del av Kejsarn av Portugallien och flera andra inspelade föreställningar. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -   

VBT Play – Västerbottensteaterns kanal för digitala teaterupplevelser
Se länk nedan.

Aktuella hela föreställningar som är tillgängliga publikt fram till den 31 mars:
Kejsarn av Portugallien – Selma Lagerlöfs litterära klassiker 
Tre systrar – Tjechov i clownversion
Glupahungern – berättarteater av och med Ellenor Lindgren
Improviserad melododifestival 2020 – UngHästens egen Melloversion
När prinsen kom till byn – Gunnar Eklund i Torgny LIndgrens berättelse
Julkväll på Västerbottensteatern 2020 – julspecial med Fransesca Quartey med flera

Dessutom kan man se trailers inför kommande föreställningar, intervjuer med folk på stan om Sara kulturhus, UngHästen 20 år och annat smått och gott. 

 Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Sofia Lindblom
Grafisk formgivare/kommunikatör
Sofia Lindblom
Bobo Lundén
Konstnärlig ledare
Bobo Lundén