2021-06-14 13:03Pressmeddelande

Nypremiär för Romeo & Julia med proffs och amatörer i spektakulär love-bombing

Romeo - Adam Stanišić Stålhammar och Julia - Ana Stålhammar Stanišić
Fotograf: Patrick DegermanRomeo - Adam Stanišić Stålhammar och Julia - Ana Stålhammar Stanišić Fotograf: Patrick Degerman

"Nu med extra allt! Roligare, men också ännu mer gripande – relationerna har fördjupats."

16 juni är det dags för nypremiär på Västerbottensteaterns högst egna version av kärleksklassikern Romeo & Julia. Ifjol var recensionerna lysande efter premiären och denna andra sommar har tolkningen fördjupats ytterligare genom mötet på scenen mellan proffs och amatörer.

Att repetera in åtta amatörskådespelare har varit oerhört givande för föreställningen, berättar manusförfattaren och regissören Bobo Lundén.
– Vi hade en jättebra grund att bygga på sedan förra sommaren. Den tid vi i år har ägnat åt att repetera in våra fantastiska amatörer har gett oss möjlighet att fördjupa och förädla vår egen version av Romeo & Julia. Det har blivit roligare, men också mer gripande och dramatiskt. Relationerna har har fördjupats och vi har arbetat om en del scener. 

Ännu större teaterupplevelse
I grunden är det samma föreställning, men denna andra sommar ska publiken erbjudas en ännu större teaterupplevelse. 
– Vi utlovar en generös, rolig och lite smått spektakulär love-bombing som i denna förunderliga tid ställer oss frågan ”Hur kan väl kärlek någonsin vara fel”. Så uttryckte jag mig inför fjolårets premiär och det är lika aktuellt i år. Sedan blir det både drama och komik, musiken ligger hela tiden som ett underscore och replikerna flyter sömlöst mellan sång och tal. Helena Anderssons mask och kostym tillsammans med Astrid Mayas scenografi i den natursköna Medleforsparken lyfter upplevelsen ännu en nivå. Nu med extra allt helt enkelt!

Ny gradäng för känsla och trygghet
Västerbottensteatern har dessutom byggt en ny publikgradäng som skapar en härlig arenakänsla. Genom ett utökat antal sittplatser ger den dessutom möjlighet att erbjuda publiken ett tryggt besök med väl spridda placeringar. För att undvika trängsel i paus kan fikapåsar förbokas genom ett samarbete med Medlefors.  

"Väl sammansvetsad ensemble"
Amatörerna som medverkar i årets sommarteater är inte statister, de har alla betydande roller med repliker, understryker Bobo Lundén.
– De har kommit in och tillfört en väldig energi. När vi nu står inför premiär är det inte uppdelat med proffs och amatörer på scenen utan en väl sammansvetsad ensemble som gestaltar sjutton rollfigurer. 

Janna Nordell är en av amatörskådespelarna. Hon har spelat sommarteater vid några tidigare tillfällen och säger att hon lär sig så mycket i mötet med proffsen.
– Är man som jag intresserad av teater, scenen, berättande så utvecklas man otroligt mycket i arbetet med både de andra amatörerna och proffsen i ensemblen.
Elsa Lundbäck faller Janna i talet.
– Det är givetvis mycket jobb, men absolut värt! Jag älskar att stå på scen, stämningen här är så skön och det är så lärorikt att vara med i den här fina ensemblen.

Disco i barockkostym
Shakespeares kärleksdrama presenteras av Västerbottensteatern i en nästan helt ny version. Texten är ny till 99%, men den följer Shakespeares pjäsbyggnad. Sedan är flera scener och rollfigurer utvecklade och några karaktärer har kommit till. Föreställningens värld är 1600-talets Verona, men ljudvärlden är modern. Vi får bland annat se hela ensemblen i barockostym dansa loss till svängig disco. Sedan är det väl ingen spoiler att avslöja att det ändå slutar i drama, relativt troget Shakespeares originalmanus.


Romeo & Julia har premiär 16 juni och spelas till 18 juli. Det blir totalt 23 föreställningar i Medleforsparken, Skellefteå.

Recensionsbiljetter bokas hos Pär Löfbom. Se kontaktuppgifter nedan.

Föreställningsbilder finns i bifogat presskit.


Romeo & Julia

Västerbottensteaterns sommarteater 2021
Medleforsparken, Skellefteå 16 juni - 18 juli

Manus och regi: Bobo Lundén fritt efter William Shakespeare
Scenografi: Astrid Maya
Mask & kostym: Helena Andersson
Musik: Bobo Lundén, Cay Nyqvist
Musikproducent: Arnaud Spicq
Sånginstudering: Susanne Sundqvist Bergkvist
Koreografi: Ana Stålhammar Stanišić
Stagefight koreografi: Jacob Danielsson och Adam Stanišić Stålhammar
Medverkande: Susanne Sundqvist Bergqvist, Jacob Danielsson, Gunnar Eklund, Stefan Ekström, Marina Georgescu, Johan Hellgren, Karin Larsson, Niklas Larsson Lirell, Sonja Lindblom, Elsa Lundbäck, Astrid Löfgren, Janna Nordell, Johanna Malmin, Monika Oskarsson, Vilgot Paulsen, Ana Stålhammar Stanišić, Adam Stanišić Stålhammar.
Produktion av scenteknik, scenografi, dekor och kostym: Teaterns ateljéer
Affischbild: LisaLove Bäckman
Pressbilder: Patrick Degerman
Grafisk form: Sofia Lindblom
Teknisk chef: Ronny Andersson
Konstnärlig ledare: Bobo Lundén
Vd/ansvarig utgivare: Fransesca Quartey

 Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Relaterad media