2021-05-21 08:40Pressmeddelande

Fler biljetter släpps till andra sommaren med Romeo & Julia

Romeo & Julia – sommarteater med Västerbottensteatern. Bild: LisaLove Bäckman.Romeo & Julia – sommarteater med Västerbottensteatern. Bild: LisaLove Bäckman.

Årets nyheter – samarbete med amatörer och lättade restriktioner som ger fler publikplatser  

Nu är det dags för andra sommaren med Västerbottensteaterns hyllade tolkning av  Shakespeareklassikern Romeo & Julia. Coronarestriktionerna tillät alldeles för få att se den ifjol, men de aktuella lättnaderna gör nu att fler biljetter kan släppas till årets sommarteater i Medleforsparken i Skellefteå. Den ursprungliga tanken att samarbeta med amatörer har också fått nytt liv.

De lättnader i restriktionerna som utlovats gör att Västerbottensteatern nu kan släppa fler biljetter till sommarens föreställningar av Romeo & Julia, berättar publikvärden Mia Asserud.
– Äntligen! Vi har alla längtat efter publiken. Nu förbereder vi för en coronasäkrad publikfest med en spektakulär upplevelse. Publiken placeras med rekommenderat avstånd på läktaren och kan innan insläpp hämta sina, gärna förbeställda, fikapåsar vid entrén och ta med till publikplats. Då undviker vi köer och annan trängsel. Vi kommer också i sommar att ha möjlighet att sälja överblivna biljetter vid entrén.

Fler biljetter finns tillgängliga från idag fredag 21 maj.

Nytändning med amatörer
"Det är befriande med en kärlek som tillåts vara stor och obönhörlig, speciellt i en gråtonad värld på paus." Så träffande beskrevs situationen i en av de hyllande recensionerna (Norran) efter premiären sommaren 2020. Även i år har det sina utmaningar att repetera och förbereda inför nypremiären 16 juni. Men med coronasäkrat arbete, professionalism och den nytändning som amatörsamarbetet ger ser det nu lovande ut.

– Att i år äntligen få jobba med amatörer är en jättekick, säger regissören Bobo Lundén. Det var ju ursprungstanken som inte gick att genomföra ifjol, men nu kan det bli verklighet! Vi lovar att bjuda på en generös, rolig och lite smått spektakulär love-bombing som ställer oss frågan ”Hur kan väl kärlek någonsin vara fel”.

99% ny text och James Brown-inspirerad musik
Shakespeares kärleksdrama presenterades 2020 i en nästan helt ny version. Texten var ny till 99%, men den följer Shakespeares pjäsbyggnad. Sedan utvecklades flera scener och rollfigurer och några karaktärer kom till. Föreställningens värld är 1600-talets Verona, men ljudvärlden är modern. Nu bygger årets sommarteater  vidare på den grunden. Även denna sommar bjuds publiken på en absurt roligt och väldigt underhållande föreställning när ensemblen i barockkostymer går loss till disco med musik inspirerad av James Brown.


Romeo & Julia

Sommarteater med Västerbottensteatern och en grupp amatörer.
Spelas utomhus i Medleforsparken, Skellefteå.
Premiär 16 juni.
Preliminärt påbörjas repetitioner på plats utomhus 29 maj.
Mer information om föreställningen och anpassningen till corona-restriktionerna finns i länken nedn.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Jonas Lundqvist
Kommunikatör/presskontakt
Jonas Lundqvist
Kristina Bygdén
Kommunikatör/grafisk formgivare
Kristina Bygdén
Bobo Lundén
Konstnärlig ledare
Bobo Lundén
Maria Asserud
Publikutvecklare och biljettansvarig
Maria Asserud
070 - 569 56 32