2021-08-12 05:59Pressmeddelande

Nu kickar Årets berättarkommun igång!

Storuman – Årets berättarkommun i Västerbotten 2021/22.Storuman – Årets berättarkommun i Västerbotten 2021/22.

Med en hybrid av scenevenemang och livestream kickar Storuman igång sitt år som Årets berättarkommun i Västerbotten.  

Redan i september 2020 invigdes Årets berättarkommun i Storuman, men på grund av pandemin är det först nu som berättaråret kan få liv och fyllas med aktiviteter. Söndag 29 augusti genomförs en kick-off på Folkets hus i Storuman. Den livesänds med en mindre "studiopublik" på plats. På programmet står bland annat en officiell återinvigning och underhållning med musik, presentation av kommande år och givetvis berättarinslag.

Berättarstafett och samisk kulturbuss
Catarina Samuelsson
, Storumans kommun, är lokal samordnare av aktiviteterna. Hon gläds åt att det nu äntligen kommer igång. 
– Alla är så peppade inför vårt berättarår. Det är speciellt glädjande att vi får med oss hela kommunen, i det vi kallar Berättarstafetten. Tanken att få en person i varje by som ordnar med berättarcaféer, samtal vid elden eller bara inspelade berättelser. Vi har även ett projekt kring en samisk kulturbuss. Den kommer att finnas uppställd utanför Folkets Hus under kickoff-dagen. Vi avslutar även berättaråret utanför centralorten, med en festivaldag med berättartema som arrangeras i Tärnaby 11 juni 2022.

Tjuvstart med Berättelser vid elden
Årets berättarkommun arrangeras årligen av Nordiskt Berättarcentrum i samverkan med Västerbottens museum och den aktuella kommunen. Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum, känner sig förväntansfull inför det kommande berättaråret i Storuman.
– Vi är så imponerade av det  engagemang som finns i Storuman. Det finns massor med spännande idéer och planer på arrangemang. Engamanget är stort i arbetsgruppen och flera aktiviteter, som exempelvis Berättelser vid elden, har redan tjuvstartat innan vi ens haft vår kickoff – det känns mycket lovande!

Ordfördelarutbildning
En ordfördelarutbildning blir ett av de första aktiviteterna under året. Under ledning av Marianne Folkedotter, berättarantikvarie på Västerbottens museum, kommer intresserade att få lära sig hur man arrangerar och leder ett berättarcafé. I november genomför Nordiskt Berättarcentrum en workshophelg på temat Livsberättelser. Ledare för workshopen är Lillemor Skogheden. Därefter fylls året med berättaraktiviteter i lokal regi med support från Nordiskt Berättarcentrum och Västerbottens museum. 


Årets berättarkommun i Västerbotten – lokal utveckling genom berättande
Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern,  i partnerskap med Västerbottens museum och i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen.

Med denna satsning uppmärksammas kommuner som på ett målmedvetet och engagerat sätt vill arbeta med berättande. Syftet med utnämningen är att den ska fungera som inspiration till alla de som vill utveckla berättandet på den egna hemorten, öka berättandets betydelse och med det stärka lokal utveckling i hela Västerbotten.

Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner. 


Kontakt:
Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum (se nedan)
Catarina Samuelsson, enhetschef Fritid & Kultur, Storumans kommun, tel 0951-142 94, 070-937 32 64, catarina.samuelsson@storuman.se
Marianne Folkedotter, berättarantikvarie Västerbottens museum, 070-695 38 00,  marianne.folkedotter@vbm.se

Mer information om Årets berättarkommun finns på länken nedan.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Theresa Eriksson
Pedagog & producent, Nordiskt Berättarcentrum
Theresa Eriksson