Söndag 12 september invigs Skellefteå som Årets kulturkommun i Västerbotten. Invigningen äger rum i Sara kulturhus men sedan sätts fokus under det fortsatta kulturåret på aktiviteter på landsbygden och i serviceorterna runt om i hela kommunen.
Invigningen avslutar en intensiv vecka i Sara kulturhus då portarna premiäröppnats för publiken och med bland annat tre teaterpremiärer i Västerbottensteaterns regi.
Officiell invigning
Invigningsprogrammet bjuder på officiella delar som tal och traditionsenlig bandklippning. Medverkar gör bland andra Skellefteås kommunalråd Lorents Burman och hans kollega Patrik Nilsson från förra årets kulturkommun Robertsfors. Bakom satsningen Årets kulturkommun står länets kulturbolag. De representeras av Fransesca Quartey, Västerbottensteatern, Erik Mikael Karlsson, vd Norrlandsoperan och Ulrica Grubbström, länsmuseichef Västerbottens museum.
Smakprov ur höstens kulturprogram
I programmet finns även på smakprov ur höstens kommande kulturutbud som exempelvis musikföreställningen Vinterresan som bygger på sånger med vintermotiv från Norrbotten. Kulturskolan medverkar och UngHästen/Västerbottensteatern ger ett smakprov ur Karatepojken, en gripande monolog som har haft premiär under veckan. Elisabeth Partapuoli läser samisk poesi
Invigningsdagen i övrigt är fylld med ett brett utbud av kulturupplevelser i och omkring Sara kulturhus – litteratur, Sagolik sagolek, utställning i Skellefteå Konsthall med mera.
Decentraliserat kulturutbud
Invigningsdagen inleder ett år rikt på kultur. Med äran och ansvaret kommer en tydlig målsättning: att stolt lyfta fram det mångfasetterade kulturliv som finns runt om i hela kommunen. Redan vid utnämningen i februari 2021 betonade kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren möjligheten till ett "decentraliserat" kulturutbud:
– Det nya SARA kulturhus kommer att sätta ljus på staden, och då kan vi med utmärkelsen Årets kulturkommun jobba extra med kulturutbudet på landsbygden och i våra serviceorter.
Gemensam satsning av länets kulturbolag
Bakom utnämningen står länets tre stora kulturbolag Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern. Det är fjärde gången som en kulturkommun utses i Västerbotten. Tidigare har Robertsfors, Storuman och Sorsele haft hedersuppdraget.
Större dragningskraft till kultur
Syftet med Årets Kulturkommun i Västerbotten är att göra fler delaktiga i kulturbolagens verksamheter och att med gemensamma krafter få större dragningskraft till den kultur som skapas och erbjuds länets invånare. Aktiviteterna syftar också till att bygga goda relationer mellan länsinvånarna, aktuell kommun och kulturbolagen.
Program söndag 12 september
Kl 13.00 Invigning.Trappscenen, SARA Kulturhus.
Kl 10.00 - 17.00 Minilittfest, SkeLitt och Västerbotten Läser. Sara kulturhus, Trappscenen.
Kl 11.00 - 15.00 Arrangörerna träffas i Kulturtältet på Torget för att prata kultur, idéer på aktiviteter och samarbeten.
Kl 14.00 Sagolik sagolek för barnfamiljer, med Nordiskt Berättarcentrum, Sara kulturhus, Scen 3. Fri entré, men biljett krävs.
Under dagen: ”Ditch Dance”, utställning av Sara-Vide Ericsson. Skellefteå Konsthall, Sara kulturhus.
Kontaktpersoner:
• Norrlandsoperan, Erik Palm 070 578 33 22, erik.palm@norrlandsoperan.se
• Västerbottens museum, Sofia Andersson 090 20 20 308, sofia.andersson@vbm.se
• Västerbottensteatern, Olga Pettersson 070 622 13 44, olga.pettersson@vasterbottensteatern.se
• Skellefteå kommun, Anna-Lena Lundmark 070 397 94 36,
anna-lena.lundmark@skelleftea.se
• Skellefteå kommun/Kulturenheten Therese Eriksson (proj.koordinator) 073 028 35 67, therese.eriksson@skelleftea.se
Länk nedan till information om Årets kulturkommun på Visit Skellefteås evenemangssida.
Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.