2021-02-18 07:10Pressmeddelande

Skellefteå Årets Kulturkommun i Västerbotten 2021/22

Sara kulturhus, invigs hösten 2021 i Skellefteå, Årets kulturkommun i Västerbotten 2021/22. Illustration: White ArkitekterSara kulturhus, invigs hösten 2021 i Skellefteå, Årets kulturkommun i Västerbotten 2021/22. Illustration: White Arkitekter

I höst och under våren 2022 får kulturen i Skellefteå kommun mer plats än vanligt. Nu är det klart att Skellefteå utnämnts till Årets Kulturkommun i Västerbotten med motiveringen: För att man valt att satsa på ett kulturliv med både bredd och spets, där en unik byggnad i trä, SARA kulturhus, blir en viktig del i ett redan rikt kulturutbud. Så har kulturen blivit en kraft som utvecklar en hel kommun.

– Kulturnämnden är glad över utnämningen till årets kulturkommun. Det nya SARA kulturhus kommer att sätta ljus på staden, och då kan vi med utmärkelsen Årets kulturkommun jobba extra med kulturutbudet på landsbygden och i våra serviceorter. Vi vill tillsammans med många engagerade skapa ett riktigt kulturår, säger Daniel Sjögren, ordförande i kulturnämnden.

Medskapande möjligheter
Under året som kulturkommun får invånarna många möjligheter att ta del av teater, musik, dans, kulturhistoria, film, slöjd och mycket mer. I många fall är det medskapande aktiviteter i form av workshoppar och kurser.

Kulturbolagen står bakom
Bakom utnämningen står länets tre stora kulturbolag Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern. Det är fjärde gången som en kulturkommun utses i Västerbotten. Fram till och med maj 2021 är det Robertsfors som bär utmärkelsen.

Fler delaktiga
Syftet med Årets Kulturkommun i Västerbotten är att göra fler delaktiga i kulturbolagens verksamheter och att med gemensamma krafter få större dragningskraft till den kultur som skapas och erbjuds länets invånare. Aktiviteterna syftar också till att bygga goda relationer mellan länsinvånarna, aktuell kommun och kulturbolagen.


Kontaktpersoner:
• Norrlandsoperan, Erik Palm 070 578 33 22 erik.palm@norrlandsoperan.se
• Västerbottens museum, Sofia Andersson 070 600 33 16 sofia.andersson@vbm.se
• Västerbottensteatern, Olga Pettersson 070 622 13 44 olga.pettersson@vasterbottensteatern.se
• Skellefteå kommun, Anna-Lena Lundmark 070 397 94 36 anna-lena.lundmark@skelleftea.se


Pressbilder: se länk nedan.
Mer om Årets kulturkommun: se länk nedan.


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Olga Pettersson
Producent
Olga Pettersson
Producentansvar för bl a Årets kulturkommun