2020-04-02 14:06Pressmeddelande

Missförstånd och villfarelser i årets Berättarkraft

"Villfarelser och missförstånd" är årets tema för stipendiet Berättarkraft: Foto: David Jensen/Usplash."Villfarelser och missförstånd" är årets tema för stipendiet Berättarkraft: Foto: David Jensen/Usplash.

Nu har Nordiskt Berättarcentrum i samarbete med Skellefteå Kraft för elfte året utlyst stipendiet Berättarkraft. Årets tema är Villfarelser och missförstånd och som tidigare kommer finalen att avgöras under Berättarfestivalen i Skellefteå som i år genomförs 12-18 oktober.

Nytt för i år är att man inte söker stipendiet med en färdig berättelse, avslöjar Lillemor Skogheden, stipendieansvarig på Nordiskt Berättarcentrum. En personlig ansökan ligger istället till grund för urval av de åtta som tas ut till finaltävlingen om stipendiet
– Vi lägger stor vikt vid att de sökande visar en vilja att utveckla sitt muntliga berättande, oavsett om hen är nybörjare eller provat på det tidigare. Finalisterna får sedan möjlighet att ta fram en egen berättelse på årets tema. Det sker i två olika workshops, där den första lägger fokus på berättelsen och den andra på hur man kan berätta den.

Koppling till dagens samhälle
Temat Villfarelser och missförstånd kanske verkar lite sökt just i dessa dagar av då information av alla de slag susar omkring oss. Men kopplingen till dagens samhälle är mer generell, menar Lillemor Skogheden.
– Vi lever i en värld av tillgänglighet där fakta och fake-news blandas friskt i informationsflödet. Frågan är hur det påverkar oss som individer. Vad förstår vi och vad väljer vi att tro på? Men det är också ett tema som kan öppna sig både mot historien och mot framtiden. Det har en inbygd problematik där allt från humor till allvar kan rymmas i form av livsberättelser, sanning, saga, skröna eller annan fiktion.

Vem som slutligen blir årets stipendiat avgörs 17 oktober vid finalen på Västerbottensteatern, i samband med Berättarfestivalen i Skellefteå.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Om stipendiet Berättarkraft
Berättarkraft är ett stipendium med syfte att uppmuntra och utveckla det muntliga berättandet i Västerbotten. Det är ett samarbete mellan Nordiskt Berättarcentrum, Västerbottensteaterns berättaravdelning, och Skellefteå Kraft. Representanter för dessa fungerar även som jury som utser vilka som antas till årets Berättarkraft.

Kontakt: Lillemor Skogheden, Nordiskt Berättarcentrum, tel 070 - 250 45 99
lillemor.skogheden­@vasterbottensteatern.se

Mer information om Berättarkraft finns på vasterbottensteatern.se – se länk nedan.

.

 



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Lillemor Skogheden
Dramapedagog och amatörteaterkonsulent
Lillemor Skogheden