2019-10-18 07:25Pressmeddelande

Anna Sundström Lindmark vinnare av stipendiet Berättarkraft

Anna Sundström Lindmark, vinnare av stipendiet Berättarkraft 2019. Foto: Patrick Degerman.Anna Sundström Lindmark, vinnare av stipendiet Berättarkraft 2019. Foto: Patrick Degerman.

Anna Sundström Lindmark blev vinnaren av stipendiet Berättarkraft 2019 när finalen idag avgjordes på Berättarfestivalen i Skellefteå. I hård konkurrens med övriga sex finalister blev Annas berättelse på temat ”Skräckslagen” juryns favorit. "Dynamiskt och dramaturgiskt välbygd" hette det bland annat i motiveringen. Anna får nu möjlighett att tillsammans med Nordiskt Berättarcentrum besöka en nordisk berättarfestival.

Anna Sundström Lindmarks vinnande berättelse handlar om en mammas oro och skräck för vad som kan hända hennes barn. I berättelsen mixas vardaglig realism med fantasi i en spännande kombination.
– I grunden handlar det om rädslan att inte räcka till för sina barn, att tvivla på sitt eget förstånd, säger Anna Sundström Lindmark. Något som många föräldrar givetvis kan känna igen sig i.

Våga bjuda in mörkret
– Stipendiets tema Skräckslagen gav mig inspiration att skriva nåt i genren "magisk realism". Det var för mig en ny genre, så precis som i berättelsen handlar det om att våga bjuda in mörkret, för mig i form av en utmaning att skriva nåt i en stil jag inte arbetat med tidigare. Berättelsen är baserad på en verklig händelse, men sedan skruvad flera varv. Och idén till just den här berättelsen kom i en mycket vardagsnära situation – jag var ute och gick med hunden!

"Ett bultande teaterhjärta"
Anna var med i tävlingen Berättarkraft 2014, men har i övrigt mest ägnat sig åt de skrivna berättelserna, oftast med en dokumentär grund. Men hon säger att egentligen är den här formen av muntligt berättande en helt logisk fortsättning på skrivandet.
– Jag har ett bultande teaterhjärta ända sedan ungdomen, jag vill använda kropp och röst för att förmedla mina berättelser som hela tiden vill komma ut.

Nordisk berättarfestival
Stipendiet består i att få åka med Nordiskt Berättarcentrum till en nordisk berättarfestival för att där både representera det Västerbottniska berättandet och få inspiration till sin egen fortsatta utveckling. 

Vad kan ge stipendiet ge dig?
– Jag är verkligen glad för stipendiet, men jag har hittills försökt att inte tänka på det som en tävling och vad en stipendievinst skulle kunna innebära. Nu när det blivit en reell möjlighet så slår det mig att det förstås ska bli jättekul! 

Tio år med berättarkraft
Berättarkraft genomfördes för tionde gången och mycket traditionsenligt var juryarbetet tufft, säger jurymedlemmen Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft.
– Alla var som vanligt bra och det var intressant att få se många olika tolkningar på vad "skräckslagen" kan innebära. Det är också fantastiskt att så här efter tio år se nya berättare inta scenen med sin berättarkraft.

Juryns motivering
Juryns motivering lyder i sin helhet:
"En berättelse med en välavvägd mix mellan realism och fantasi, väl sammanhållen och framförd med levande publikkontakt – berättelsen var dynamiskt och dramaturgiskt välbygd vilket gav lyssnaren möjlighet att skapa sig egna bilder." 

Övriga deltagare i finalen var, utan inbördes rangordning, Kristina Bäck, Åsele, Madelene Edlund, Umeå, Ann Enström, Umeå, Hans Fransson, Sorsele, Kenneth Heino, Umeå och Karin Häggmark, Skellefteå.

Årets jury bestod av Bert Öhlund, fd kommunalråd, Pär-Erik Wikström, berättare, Gunnar Eklund, berättare, Berith Juvonen, tidigare Berättarkraftstipendiat, Jenny Fahlgren, Skellefteå Kraft samt publikrepresentanterna Camilla Berglund och Catarina Linder.

- - - - - - - - - - - - - -

Kontakt Anna Sundström-Lindmark, tel 073-646 19 01.

 

 

 

 


Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.