2021-09-22 05:40Pressmeddelande

Mat + teater om prinsens möte med moster Lydia

Gunnar Eklund i "När prinsen kom till byn". Foto: Patrick Degerman. Retusch: LisaLove Bäckman.Gunnar Eklund i "När prinsen kom till byn". Foto: Patrick Degerman. Retusch: LisaLove Bäckman.

Det har länge varit ett uppskattat inslag i Teatercaféet på Nordlandergatan – nu börjar Västerbottensteaterns koncept med teater + mat etablera sig på allvar även i Sara kulturhus. Torsdag och fredag spelas När prinsen kom till byn med Gunnar Eklund som  även skrivit manus – en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse I Brokiga blads vatten.

Att erbjuda teater + mat har under flera år varit varmt uppskattat av de mångtaliga besökarna. Nu är förhoppningen att publiken även ska hitta till Trappscenen i Sara kulturhus där det serveras teater + mat varje torsdag och fredag varje vecka fram till 26 november. Maten levereras av Wood Hotel.

Prins Eugen i köket hos moster Lydia
När prinsen kom till byn
är berättelsen om när Prins Eugen, målarprinsen, plötsligt stiger in i köket hos moster Lydia. "Moster Lydia visste ju inte alls vem det var och ropade: Plats! Plats! Prins Eugen ställde sig genast i givakt men det var inte åt honom hon skrikit, utan åt den danska doggen Lola som hon fått i stället för betalning av en nasare från Boden som stulit´na i Bygdsiljum…” som Gunnar berättar i föreställningen.

Vilken sanning det ligger i det här är inte så lätt att veta då Lydias systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Han skrev en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.” Oavsett hur det är med den saken så är det en underhållande berättarföreställning som Västerbottensteatern nu kan erbjuda sin publik. 

- - - - - - - - - -

När prinsen kom till byn

23/9 2021, 12:00-13.00
23/9 2021, 18:00-19.00
24/9 2021, 12:00-13.00
Trappscenen, Sara kulturhus

Författare: Torgny Lindgren
Manus: Gunnar Eklund
Regi: Bobo Lundén
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Medverkande: Gunnar Eklund

Pressbiljetter bokas via Jonas Lundqvist, kontakt nedan.


Inbjudan – save the date

Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern bjuder in till pressträff onsdag 29 september kl 10.00 i Sara kulturhus. Då kommer Berättarfestivalens program att presenteras närmare. Kanske får vi också något smakprov på lite överraskande berättande...
Anmälan: En mer utförlig inbjudan kommer, men anmäl gärna redan nu om ni har möjlighet att vara med. Varmt välkomna!



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.