2019-01-29 07:32Pressmeddelande

Publiksuccé redan innan urpremiären för När prinsen kom till byn

När prinsen kom till byn, av och med Gunnar Eklund. Foto: Patrick Degerman.När prinsen kom till byn, av och med Gunnar Eklund. Foto: Patrick Degerman.

På torsdag 31 januari är det urpremiär för När prinsen kom till byn, berättarteater med Gunnar Eklund i en fri tolkning av Torgny Lindgrens berättelse I Brokiga blads vatten. Redan innan premiär är alla föreställningar i Skellefteå och Umeå slutsålda och Västerbottensteatern har fått sätta in extraföreställningar.

När prinsen kom till byn är en färgglad berättelse om livet och kärleken till konsten, av och med Gunnar Eklund och i regi av Bobo Lundén. I berättelsen gestaltar Gunnar ett tiotal karaktärer. Två av dessa är Herman Andersson, "världsmästare i hötorgsmåleri" under namnet Brokiga blad, och målarprinsen, Prins Eugén, som gör ett oväntat besök hos moster Lydia i Norsjö. Och där träffas de två, sinsemellan väldigt olika, konstnärerna...

"Man icke ska vara återhållsam då man ljuger”
Vilken sanning det ligger i det här är inte så lätt att veta då hennes systerson, och tillika berättelsens författare, heter Torgny Lindgren. Att Prins Eugen och Herman Andersson träffades är sant, men om det var på det sätt som föreställningen beskriver låter vi vara osagt. Torgny skrev nämligen en gång till Gunnar Eklund att ”man icke ska vara återhållsam då man ljuger.”

Oavsett sanningshalt är det här en fantastisk berättelse, säger Bobo Lundén, konstnärlig ledare på Västerbottensteatern och föreställningens regissör. Och de stora frågorna speglade i det lilla skeendet.

– Det handlar om vem som egentligen bedömer vad som är bra konst, är det den som målar tjugo tavlor per dag eller den som arbetar med ett enda konstverk under lång tid. Berättelsen är så mycket större än själva den historia som berättas i föreställningen. Vad är bra konst? Vem bedömer det? Det är ett resonemang som förs under väldigt underhållande former i föreställningen.

En favoritberättelse
Gunnar Eklund har tidigare tolkat Torgny Lindgrens texter i roller som Skrävel Jani i Ormens väg på hälleberget och i berättarföreställningar som Skräddar Molins berättelser som också spelades in för TV. När prinsen kom till byn ligger honom lite extra varmt om hjärtat.

– Det är en av mina, och Torgnys, favoritberättelser. Efter att i många år funderat på olika dramatiseringar av "I Brokiga Blads vatten” blev det till slut en monolog som jag hoppas att publiken kommer att tycka om lika mycket som jag gör. 

Utsålt innan premiär – extrabiljetter släpps på premiärdagen
Kombinationen Gunnar Eklund och Torgny Lindgren är minst sagt populär. Redan innan premiär är alla föreställningar i Skellefteå av När prinsen kom till byn slutsålda så på premiärdagen 31/1 släpper Västerbottensteatern fler biljetter till fem extrainsatta föreställningar. I Umeå är både ordinarie och extraföreställningar slutsålda. Det blir även turné med 22 föreställningar runt om i Västerbotten, dessutom med några avstickare i grannlänen.

Utställningen med Brokiga blads konst
Brokiga blad i berättelsen hette egentligen Herman Andersson – målaren som slog vad med Anders Zorn att han kunde måla en tavla på fem minuter. En timma senare var tolv tavlor målade och Herman Andersson tio riksdaler rikare. Ja, ingen kunde måla tavlor som Herman Andersson och idag hänger dom i vardagsrum och dass från Lappland till Skåne, allt utifrån den väg han luffade runt under förra seklets första hälft.

I ett samarbete mellan Västerbottensteatern och Skellefteå museum finns ett femtiotal av Herman Anderssons konstverk visade i en konstutställning. Den samlade bilden av hans verk illustrerar Hermans ambition att verkligen fylla landet med sin konst – för honom var kvantitet likvärdigt med kvalitet. I anslutning till urpremiären på När prinsen kom till byn ordnas en visning av utställningen.

- - - - - - - - - - - - - - - - - -

När prinsen kom till byn – urpremiär 31 januari kl 12.00 & 18.00
För bokning av pressplatser: Birgitta Bergmark, birgitta.bergmark@vasterbottensteatern.se
tel 073 023 31 62

Författare: Torgny Lindgren
Manus: Gunnar Eklund
Bearbetning, regi och ljus: Bobo Lundén
Föreställningstekniker: Henrik Alakangas
Scenografi och kostym: Linda Tubler
Medverkande: Gunnar Eklund
Föreställningslängd: ca 1 timme
Spelas 31/1 - 19/5 på Västerbottensteatern i Skellefteå och på turné med 22 föreställningar.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - -Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. På teatern arbetar ca 43 personer, men vi kan också bli så många som 100 under ett spelår. Som länsteater producerar vi ca 6-8 nya uppsättningar per år och spelar årligen cirka 300-400 föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen. Vi spelar årligen för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern är indelad i sex avdelningar. Tre utövande avdelningar; Teateravdelningen, UngHästen (vår ungdomsavdelning) och Nordiskt Berättarcentrum (NBC). Till det kommer ytterligare tre avdelningar; Administration, Teknik och Marknad. TEATERAVDELNINGEN Västerbottensteaterns teateravdelning producerar och arrangerar produktionerna riktade till målgrupper i alla åldrar. Verksamheten omfattar offentlig teater, lunchteater, olika kvällsarrangemang och föreläsningar, uppsökande turnéverksamhet, samt sedan 30 år tillbaka även en årlig sommarteaterföreställning. Många av våra föreställningar innehåller musik och ett direkt tilltal till publiken genom brytandet av den s.k. ”fjärde väggen”. UNGHÄSTEN Västerbottensteaterns ungdomsavdelning har en unik spetskompetensen i den interaktiva arbetsmetod man arbetar med när man arbetar med barn och unga Sedan 2004 har man använt teater som pedagogiskt verktyg i Västerbottens högstadie- och gymnasieskolor och sedan ett år tillbaka även på mellanstadienivå. Man utgår alltid från känsliga och aktuella frågor där föreställningarna är tänkta att ge unga kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling. UngHästen har inbjudits att spela i Sveriges Riksdag och har även fått pris av BRIS för sitt framgångsrika arbete. NORDISKT BERÄTTARCENTRUM År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd. Nordiskt Berättarcentrum skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men man har också många kontakter ute i Europa. Verksamheten vilar på fyra ben: berättande som pedagogisk metod, berättande som socialt verktyg, berättande som bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Avdelningen har även ansvaret för att i samverkan med andra kulturaktörer driva och utveckla den årliga Berättarfestivalen i Skellefteå.