2019-08-14 05:47Pressmeddelande

Inbjudan till smygpremiär på improföreställningen Effekten av affekten

UngHästens David Åkerlund, Niklas Larsson Lirell och Linda Gustafsson i Effekten av affekten på Västerbottensteatern hösten 2019. Foto: Patrick Degerman.UngHästens David Åkerlund, Niklas Larsson Lirell och Linda Gustafsson i Effekten av affekten på Västerbottensteatern hösten 2019. Foto: Patrick Degerman.

I improvisationsföreställningen Effekten av affekten ställer UngHästen frågan om varför vi egentligen gör som vi gör. Föreställningen är skapad i samarbete med Lena Stenvall,  som själv även medverkar med en föreläsningsdel. Fredag 16 augusti är det smygpremiär till vilken media är välkomna.

Livshändelser, konflikter, glada återseenden, pinsamma ögonblick, rogivande stunder och kärleksmöten tar plats när UngHästens mästerliga improvisatörer intar scenen. Effekten av affekten handlar om att vara människa bland människor, om vår kommunikation med omvärlden och oss själva. UngHästen tar greppet om våra affekter och känslor och ställer oss frågan: Hur blev det nu då?

"Varje affekt är kopplade till typiska ansiktsuttryck och kroppshållningar"
Föreställningen är skapad i samarbete med Lena Stenvall som själv även medverkar med en föreläsningsdel i anslutning till kvällsföreställningarna. Lena har under 25 år arbetat som behandlare i psykiatrin. Hon har fördjupat sig i Affekt-teori och det mesta om vad vi idag vet lugnar hjärnan. Vi föds med 7-9 grundaffekter som har både en fysisk och en psykologisk komponent där varje affekt är kopplade till typiska ansiktsuttryck och kroppshållningar. Som vi känner igen hos andra – men kanske inte alltid hos oss själva?

Inbjudan till smygpremiär

Media är välkomna på en intern smygpremiär fredag 16 augusti kl 15.00-17.00 på Västerbottensteatern, cafescenen. Förutom improföreställning och föreläsning finns det möjlighet att träffa ensemblen, Lena Stenvall och regissören Per Gottfredsson. Välkommen med frågor som föreställningskonceptet väcker: Hur regisserar man en improviserad föreställning? Hur fungerar det konstnärliga samarbetet mellan ensemble och föreläsare?  

OBS! Meddela gärna om ni kan vara med på vår smygpremiär (så att vi kan boka en pressplats) eller om ni på annat sätt vill bevaka detta möte mellan imrpovisationsteater och föreläsning.

- - - - - - - - - - - - - - - - -

Effekten av affekten
Regi: Per Gottfredsson
Scenografi och kostym: UngHästen
Medverkande: David Åkerlund, Linda Gustafsson och Niklas Larsson Lirell
Föreläsare: Lena Stenvall, behandlare i psykiatrin
Föreställningen spelas under hösten 2019 för företag, organisationer och som offentlig föreställning.

- - - - - - - - - - - - - - - - 

UngHästen, en del av Västerbottensteatern, arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera och ge kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.


Kontaktpersoner

Kristina Bygdén
Kommunikatör/grafisk formgivare
Kristina Bygdén
Sofia Lindblom
Grafisk formgivare/kommunikatör
Sofia Lindblom
David Åkerlund
Skådespelare/företagsansvarig UngHästen
David Åkerlund