2023-09-12 08:08Pressmeddelande

Fullspäckad teaterhöst med spännande författarkopplingar

Kollage över teaterhöstens föreställningar på VästerbottensteaternBred repertoar i Västerbottensteaterns utbud hösten 2023.

Nu är biljetterna släppta för Västerbottensteaterns teaterhöst 2023 och vi kan bland annat se fram emot spännande tolkningar av starka kvinnliga författares storverk! Möt Liv Strömqvist humorpackade seriestripar i föreställningen "Jag tänker på kärlek" och Sara lidmans epos om kampen att få jernbanan upp till norra Sverige i nyskrivna musikteatern "Jernbanan".


Jernbanan - ett epos med nutidskoppling


I höst skulle Sara Lidman ha fyllt 100 år. I samband med detta, och i huset som är döpt efter densamma, sätter Västerbottensteatern i samarbete med teatergruppen Östfronten upp författarens mästerverk Jernbanan (del 1-5). Boksviten är inspirerad av både hennes egen släkts och Västerbottens historia och hyllades och prisbelönades när den kom ut mellan åren 1977 och 1985.

Handlingen utspelar sig åren kring 1894. I enskild cell på Långholmens fästning sitter Didrik Mårtensson från Lillvattnet. I många år var han sin hembygds hjälte: handelsföreståndare, ordförande i kommunalstämman och förkämpe för bygget av järnväg genom Norrland. Nu är allt det förbi. I ensamheten går han igenom hela historien igen, håller rättegång över sig själv för att bevisa sin oskuld. Runt honom trängs människorna som spelat avgörande roller i hans liv. Hustrun Anna-Stava, föräldrarna och syskonen, den underbare konsul Lidstedt, den livsfarliga Hagar och alla de andra. 

Teaterns konstnärliga ledare Bobo Lundén regisserar återigen – efter succén med Musikanternas uttåg – och den musikdramatiska scenversionen är signerad Dag Thelander och Per Wickström, duon bakom bl a hyllade föreställningarna Trollkarlen från Chicago och Vansinnets historia.

– Mer än hälften av texten sjungs och vävs ihop av sju sjungande och berättande skådespelare på ett sätt som jag hoppas får Sara att le i sin himmel, berättar föreställningens regissör Bobo Lundén.


Samtida samhällssatir i kärleksorienterad humorföreställning

Liv Strömquist slog 2005 igenom med succédebuten Hundra procent fett och har sedan dess etablerat sig som en av Sveriges viktigaste serietecknare och kulturpersonligheter.

Med böcker som Einsteins fru (2008), Prins Charles känsla (2010), Kunskapens frukt (2014), Den rödaste rosen slår ut (2019) och nu senast Liv Strömquists astrologi (2022) har hon skapat sig en särställning som både skarp satiriker och folkbildare.

Hennes serier är flerfaldigt prisbelönade, översatta till närmare tjugo språk och har dramatiserats flitigt. Liv Strömquist driver också podcasten En varg söker sin pod tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli och medverkar regelbundet i podcasten Stormens utveckling med Ola Söderholm och Jonatan Unge.

I föreställningen Jag tänker på kärlek bjuds vi på en musikalisk och humoristisk show som håller upp en skrattspegel mot samtiden och bjuder på både bisarra och vardagsnära scener. Hur ser jakten på kärlek ut i dagens digitala värld? Är det någon skillnad eller funkar kärlek och romatik egentligen på samma saätt som det alltid har gjort? Hur är likheterna och skillnaderna från djurriket? Hur gör kändisar som till exempel Britney Speares och Glenn Hysén?

Julia Marko-Nord, som med framgång regisserade Rotterdam på Västerbottensteatern 2022, kommer tillbaka för att ta sig an Liv Strömquists kompromisslösa, skruvade och analytiska serier om allt från sex, klass, maktstrukturer och samhällskritik i allmänhet, till feminism i synnerhet.


Berättarfestival, barnföreställningar, soppteater och spännande gästspel 

Hösten 2023 på Västerbottensteatern bjuder i övrigt på improvisationsteater på engelska i forma av Social impro club, föreställningar för barn, lunch- och middagsföreställningar på Trappscenen och spännande gästspel i form av prisade Broadwaymusikalen Next to Normal producerad av Teater Västernorrland. Den 16-22 oktober firar dessutom Berättarfestivalen 15-årsjubileum och bjuder på en hel vecka av spännande och variationsrikt berättarprogram över hela kommunen. Teaterhösten på Västerbottensteatern erbjuder med andra ord något för alla.

- Under hösten bjuder vi dig på många möjligheter att kliva in i andra världar och bli både road, få nya kunskaper och säkert en tankeställare en och annan gång, säger Västerbottensteaterns VD Challa Gustavsson.Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Kalina Wallenberg
Marknadschef/presskontakt
Kalina Wallenberg
Challa Gustavsson
VD
Challa Gustavsson
Tora Von Platen
Dramaturg och TF Konstnärlig ledare
Tora Von Platen

Relaterade presskit