2021-10-13 11:23Pressmeddelande

Brännande aktuellt drama en av topparna på Berättarfestivalen

Riksteaterns "Mammorna" spelas på Berättarfestivalen 2021. På bilden från vänster: Maria Salah, Catharina Larsson, Gloria Tapia, Lo Kauppi. Foto: KNOTAN.Riksteaterns "Mammorna" spelas på Berättarfestivalen 2021. På bilden från vänster: Maria Salah, Catharina Larsson, Gloria Tapia, Lo Kauppi. Foto: KNOTAN.

Bland det enorma utbudet av berättarupplevelser är Riksteaterns Mammorna en av höjdpunkterna under Berättarfestivalen i Skellefteå. Det är ett brännande aktuellt drama om mammor som förlorat sina barn – och kärlek som lever för evigt. Föreställningen baseras på prisbelönta journalisten och författaren, Alexandra Pascalidous succébok Mammorna, om mödrar i Sveriges fattigaste och mest utsatta områden.

Det här är berättelserna om mammorna som jobbar inom vården, lokalvården och barnomsorgen. De är mammor som burit sina barn närmast hjärtat. Och de är mammor som har tvingats uppleva det värsta en mamma kan uppleva: att förlora ett barn. 

För regin står prisbelönade Sunil Munshi, senast uppmärksammad med Klaus Nomi på Kungliga Operan, utvald till Scenkonstbiennalen. På scen ser vi Maria Salah, Chatarina Larsson, Gloria Tapia och Lo Kauppi. Mammorna är en samproduktion mellan Riksteatern och Kulturhuset Stadsteatern Stockholm. 

Efter urpremiären i Umeå 19 oktober går turnén vidare till Skellefteå och en föreställning 20 oktober på Berättarfestivalen i Skellefteå.

Riksteatern presenterade Mammorna vid en pressträff som kan lyssnas på. (Länk nedan – aktuella sekvenser är 29-30.)

Rekordstort utbud
Festivalveckan fylls av cirka 160 tillfällen till berättarkraft och lyssnarglädje – mer än någonsin tidigare. Men festivalen är inte enbart kvantitet, här ryms även en mängd av kvalitativa kulturevenemang. Nämnas kan ett återbesök av Stina Wollter som många ville lyssna till vid fjolårets festival, men som stoppades av de gällande publikrestriktionerna. En av de mest aktiva orterna under veckan är Jörn som har evenemang under hela veckan. 

Hiking For Stories och andra smakprov ur festivalprogrammet
Andra exempel på intressanta festivalinslag:
Hiking For Stories – ett nytt koncept där sex nordiska berättare kommer att lifta med förbipasserande personer på Skellefteås gator för att samla livsberättelser. 

Samtal om berättande med gästmedverkande som Stig Östman, finlandssvenska Lina Teir och norsk/tyska berättaren Ragnhild A, Mørch. De medverkar även med berättarföreställningar.

Musikaliska Talks med Ingmari Halling. Hon har arbetat med ABBA och är nu engagerad i Avicii Experience. Halling samtalar med Per Strömbro bland annat om att tro på sin egen idé. 

Til bunns – Ragnhild A. Mørch med en berättelse om personliga öden i krigets skugga. 

O/roligt liv – Charlotte LIndmark i Clownen Knubbs gestalt utforskar livets rimlighet med skratt och allvar för den vuxna publiken.

Barnens berättarfestival bjuder bland annat på Bockarna Bruse, sagostunder i olika former, dansföreställningen Svallarna i skogen, Berättarrazzia, Arkivmysteriet och Cirkusäventyr.


Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs 18-24 oktober.
Cirka 160 kulturupplevelser på 16 orter i Skellefteå kommun. Ett femtiotal av föreställningarna kan upplevas i Sara kulturhus som är fyllt av aktivitet under festivalveckan.
Huvudarrangör: Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i samverkan med en mängd lokala kulturaktörer.

Komplett festivalprogram finns på berattarfestivalen.se – se länk nedan.
Föreställningsbilder finns i bifogat presskit.



Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.