2021-09-30 09:20Pressmeddelande

Berättarfestivalen i Skellefteå blir rekordstor

Berättarfestivalen i Skellefteå, 18-24 oktober 2021. Foto: LisaLove Bäckman.Berättarfestivalen i Skellefteå, 18-24 oktober 2021. Foto: LisaLove Bäckman.

Premiär för festivalcentrum i nyöppnade Sara kulturhus

En rekordstor festival med mer än 160 tillfällen till berättarupplevelser i hela Skellefteå kommun. Premiär för festivalcentrum i en av världens högsta träbyggnader – nyöppnade Sara kulturhus. När Berättarfestivalen inleds 18 oktober finns det många anledningar för arrangörer och publik att känna sig förväntansfulla. "Nu har vi fått ett hus för berättande i bred bemärkelse – det är en dröm som gått i uppfyllelse", säger Robert Herrala, avdelningschef på Nordiskt Berättarcentrum som är huvudarrangör.

Berättarfestivalen i Skellefteå genomförs i år för trettonde gången, men för första gången med Sara kulturhus som centrum för festivalveckans alla evenemang runt om i Skellefteå. Robert Herrala ser tillbaka på en lång process tillsammans med flera andra kulturaktörer.
– Det här har vi sett fram emot ända sedan vi för 15-20 år sedan började arbeta för att realisera visionen om en berättarfestival och ett centrum för berättandet. Nu har vi ett nytt fantastiskt hus där det muntliga berättandet kan växa i symbios med andra konstformer. Det här är det största som hänt Skellefteås kulturliv!

Nytt besök av Stina Wollter
Nordiskt Berättarcentrum kan nu tillsammans med ca 45 andra kulturarrangörer presentera ett rekordstort program som både innehåller bredd och spetskvalitet. Producenten Monica Lindgren beskriver en kulturfestival värd namnet och lyfter några exempel.
–  Vi är väldigt glada att kunna erbjuda publiken ett nytt möte med Stina Wollter. Det var många som missade hennes föreställning ifjol på grund av restriktionerna. Nu får de en ny chans att lyssna till henne i en konsert med inspirerande och engagerande mellansnack som inte lämnar någon oberörd.

Kvinnor med starka berättelser
Andra kvinnor som gästar festivalen med en kombination av musik och starka berättelser är Frida Selander och Iiris Viljanen. I Sörjen som blev nystar Anna Takanen ömsint och smärtsamt i sin pappas familjehistoria och det komplicerade i att vara ett krigsbarns barn. Ragnhild A. Mørchs Til Bunns (Till botten) är också en gripande berättelse om personliga öden i krigets skugga. 
– Jag vill också flagga lite extra för Mammorna som bygger på Alexandra Pascalidous hyllade, omdebatterade och aktuella bok. Fyra skådespelare förmedlar röster från mammor som förlorat sina barn i skjutningar och de som kämpar för att inte göra det. Den borde alla se!

Barnens berättarfestival
Monica Lindgren vill också lyfta fram Barnens berättarfestival som en självklar del av programmet.
– Här finns Sagotältet, Berättarrazzia,  Flerspråkigt berättande, Bockarna Bruse, dans, pedagogisk berättarlek, cirkusäventyr och mycket annat. Sara kulturhus och Berättarfestivalen ska ge plats åt den unga berättar- och lyssnarglädjen – det är ju där framtiden finns. 

Lyssna på oss i Jörn!
Berättarfestivalen 2021 kan upplevas på 15 orter förutom centrala Skellefteå. Detta är möjligt tack vare hårt enaggemang och arbete hos en mängd lokala arrangörer. Som i Jörn, där Ann-Sofi Burström är en av eldsjälarna bakom att det dagligen under berättarveckan erbjuds flera evenemang. Ann-Sofi berättar om bakgrunden:
– Våra festivalaktiviteter är inga tillfälliga kulturfyrverkerier utan en del i ett långsiktigt och kontinuerligt pågående arbete. Utgångspunkten var projektet Lyssna på oss! som  bland annat resulterade i vår egen Ursinnig festival. Av kända skäl kunde vi inte genomföra den i våras utan nu satsar vi istället på Berättarfestivalen.

Poesi & broderi
Drivande organisatorisk kraft är JESS – Jörns Evenemang och Samhällsservice, en förening som brinner för att skapa ett bättre samhälle. Den satsningen innebär bland annat cirka 20 programpunkter under veckan, med barnteater, utställning och något så unikt som Poesi & broderi.
– Vår styrka är bredden. Alla kan vara med, du behöver inte vara proffs utan kan bidra med precis det du kan och vill göra. Vår inställning ligger ju dessutom helt i linje med Nordiskt Berättarcentrums devis "Varje människas berättelse är värd att lyssna på".

- - - - - -

Läsa mer: Lite mer om tankarna inför Berättarfestivalen 2021 finns i Robert Herralas inledningstext till årets programtidning. Länk till blogpost med texten finns nedan.


Berättarfestivalen i Skellefteå 18-24 oktober

Arrangör: Nordiskt Berättarcentrum/Västerbottensteatern i samverkan med en mängd lokala kulturaktörer och arrangörer.
Genomförs i Sara kulturhus samt på ett stort antal andra platser i övriga Skellefteå.
Komplett program och övrig information finns på berattarfestivalen.se (länk nedan).
Kontakt: Presskontakt Jonas Lundqvist. Kontaktuppgifter nedan.

 Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Jonas Lundqvist
Kommunikatör/presskontakt
Jonas Lundqvist
Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala
Monica Lindgren
Producent, Nordiskt Berättarcentrum
Monica Lindgren