2022-09-13 06:56Pressmeddelande

BILJETTSLÄPP FÖR BERÄTTARFESTIVALEN 2022 OCH URPREMIÄR MED FRIDA SELANDER!

Berättarfestivalen 2022, 17-23 oktober. Foto: LisaLove Bäckman.Berättarfestivalen 2022, 17-23 oktober. Foto: LisaLove Bäckman.

I morgon - onsdag 14 september - släpps äntligen biljetterna till årets Berättarfestival och vi kan se fram emot nästan 160 arrangemang för barn och vuxna. Tillsammans med ett 50-tal medarrangörer runtom i hela skelleftebygden presenterar vi i år fler programpunkter än någonsin och bland de spännande programmen 17-23 oktober 2022 finns även en urpremiär!

För fjortonde gången i ordningen presenterar Nordiskt Berättarcentrum en veckolång festival som inrymmer allt från gästspel av hög klass till Nils van der Poels succéberättelse och urpremiären av Frida Selanders föreställning ”Det börjar i dig”. Bland höjdpunkterna hittar vi också världsberättaren Clare Murphy, Teater Västernorrland och Gisela Nilssons starka föreställning ”Hitta hem” och prisbelönta The Telling Theatre från Köpenhamn som förvandlat Englands nationalepos ”Beowulf” till en berättarföreställning som inte liknar något annat. Här finns berättarkraft och lyssnarglädje för alla smaker och alla åldrar.

Ny föreställning med Frida Selander!

Äntligen kommer hon med en ny föreställning och ett nytt album där hon undersöker förhållandet till sig själv och sin omvärld. Ensam på scenen, med elgitarr, munspel och piano sjunger hon med den avväpnande sårbarhet vi lärt oss att tycka så mycket om. Musiken går som en röd tråd genom föreställningen som rör sig i ett gränsland mellan berättartradition, popmusik och dans.

Produktionen har arbetats fram i residens på Nordiskt Berättarcentrum och tillsammans med koreografen och regissören Björn Säfsten går hon på djupet när det gäller förhållandet till det egna jaget. Frida vrider och vänder på livet, på berättarformatet och på musiken och säger: ”Det finns bara ett sätt att hålla om, det är att släppa tag.” Vågar du? Det börjar i dig.

”Det börjar i dig” – Frida Selander
Urpremiär torsdag 20 oktober 20.00-21.20 – Scen 2 i Sara kulturhus.


Drömbokningar till Berättarfestivalen: Nils van der Poel!

Varje människas berättelse är unik och värd att lyssna på. En del är särskilt intressanta, som den om skridskostjärnan, olympiske mästaren och världsmästaren Nils van der Poel. Bara 25 år gammal hade han vunnit allt som gick att vinna, satt världsrekord och avslutade sin elitsatsning med att offentligt publicera sin träningsdagbok – och ge bort en av sina OS-guldmedaljer till fängslade Gui Minhai.

Bland hundratals förfrågningar inför hösten valde han att gästa Berättarfestivalen i Skellefteå och det är med stor glädje vi nu får ta emot honom på Scen 1 i SARA Kulturhus.

”Motivation – min svagaste länk” – Nils van der Poel
Lördag 22 oktober 14.00-15.30 – Scen 1 i Sara kulturhus.

Det kommer också att finnas chans att ställa frågor och Monica Lindgren guidar er sportsligt genom eftermiddagen.

 

Välkomna till en fullmatad festival där största problemet nog blir att hinna mellan de olika orterna och programmen… Ta semester och ladda för en riktig berättarvecka!Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara regionens stolthet och stadens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Robert Herrala
Avdelningschef, Nordiskt Berättarcentrum
Robert Herrala
Monica Lindgren
Producent, Nordiskt Berättarcentrum
Monica Lindgren