2020-09-04 06:44Pressmeddelande

Bäst och värst i 20-åriga UngHästens jubileumsshow

UngHästen 20 år, Västerbottensteatern hösten 2020. Bild: LisaLove BäckmanUngHästen 20 år, Västerbottensteatern hösten 2020. Bild: LisaLove Bäckman

Två dagar med tre jubileumsföreställningar. Det blir kort och intensivt när Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen firar sina framgångsrika 20 år med teater och pedagogiskt ungdomsarbete. 

20-årsjubileet firar UngHästen med att bjuda in till fartfylld jubileumsshow där allt det bästa (och kanske även det värsta?) lyfts fram i rampljuset. UngHästens historia improviseras fram, mer eller mindre historiskt troget men garanterat underhållande. Lär dig allt om anatomi av Västerbottens hetaste sex-guru, träffa ungdomarna som UngHästen traumatiserade och se vem som tar hem den improviserade mini-mellon.

UngHästen har hösten fylld av teater i klassrummen med föreställningarna Viskningar och XXX 2.0 – om sex och sånt så jubileumsfirandet har komprimerats till två dagar då de spelar tre föreställningar. Kort, intensivt och med ett löfte till publiken om härligt underhållande föreställningar.

Tjugo år med pedagogik och teater
Västerbottensteaterns ungdomsavdelning UngHästen har sedan år 2000 arbetat med teater i sitt mångfaldigt prisbelönta pedagogiska arbete med ungdomar. Teater, ofta improviserad, har varit deras verktyg när angelägna ungdomsfrågor bearbetats i klassrummen. UngHästen har också haft stor publik framgång med sin improvisationsteater. Improviserad melodifestival har exempelvis fyllt salongerna.

Deras mångfaldigt prisbelönta metodik har nu formulerats i en handbok av pedagoger för pedagoger – Trygga klassrum som släppts i dagarna.

- - - - - - - - - - 

UngHästen firar 20 – jubileumsföreställning

Spelas 4/9 kl 19.00 och 5/9 kl 14.00 & 18.00

Manus: Simeon Maya
Medverkande: William Beijer, Linda Gustafsson, Mattias Kågström, Nils Lundqvist, Niklas Larsson Lirell, Firelle Najjar och David Åkerlund.

Pressbilder bifogas.
Bokning av pressplatser: Birgitta Bergmark, kontaktinformation nedan. Om VÄSTERBOTTENSTEATERNS PRESSRUM: Teater – UngHästen – Nordiskt Berättarcentrum

Västerbottensteatern är regional länsteater i Västerbotten med säte i Skellefteå. Teatern är ett aktiebolag där ägarna består av Region Västerbotten (60%) och Skellefteå kommun (40%). Vår vision är att vi skall vara stadens stolthet och regionens kvartersteater. Vår verksamhetsidé är att vi genom scenkonst, underhållning, berättande, pedagogik och socialt engagemang vill göra Västerbotten till en ännu mer attraktiv plats att leva på. *** VÄSTERBOTTENSTEATERN producerar och spelar egna föreställningar i Skellefteå och på turné i regionen för målgrupper i alla åldrar. Under ett verksamhetsår spelas 300-400 föreställningar för ca 35 000 personer. Västerbottensteatern arrangerar dessutom gästspel med föreställningar, föreläsningar och andra evenemang, ofta med anknytning till aktuella samhällsfrågor. I den publika verksamheten ingår även avdelningarna UngHästen och Nordiskt Berättarcentrum. *** UNGHÄSTEN arbetar med en interaktiv metod, framför allt med barn och unga som målgrupp och med ett stort socialt engagemang. Föreställningarna är tänkta att engagera unga och ge dem kraft att våga ta ställning. Avdelningen erbjuder även interaktiv teater till företag som ett sätt att arbeta med organisationsutveckling.§ *** NORDISKT BERÄTTARCENTRUM: År 2018 fick Västerbottensteatern i uppdrag av Skellefteå kommun att etablera en ny avdelning på teatern - Nordiskt Berättarcentrum, som skall verka inom den nordiska berättarvärlden, men även med kontakter ute i Europa. Verksamhetsområden är berättande som; pedagogisk metod, socialt verktyg, bevarare, levandegörare och förmedlare av kulturarv, samt berättande som scenisk konstform. Verksamheten har förutom kommunalt stöd även projektstöd från Region Västerbotten och Statens Kulturråd.

Kontaktpersoner

Birgitta Bergmark
Press- och planeringsansvarig
Birgitta Bergmark
Malin Lundqvist
Avdelningschef UngHästen
Malin Lundqvist