2023-07-05 12:04Pressmeddelande

Wisdome Göteborg öppnar idag

Domföreställning om dinosaurier i Wisdome Göteborg .

Idag har Wisdome Göteborg publik premiär. I Sveriges största visualiseringsdom med fulldomsformat kommer Universeum ta med de 150 personer i publiken ut i rymden, ner i havets djup och bakåt i historien till tiden då dinosauriernas härskade på jorden. Här blir det omöjliga möjligt.

Redan när du kliver in i visualiseringsdomen är det tydligt att du ska få vara med om något utöver det vanliga. Projektionsytan på hela 443 kvadratmeter omsluter dig 360 grader runt om och 165 grader kant till kant. Domen är tiltad 27 grader framåt så du tittar nästintill rakt in i sfären. De sex projektorerna hanterar sex olika primära färger av laser och genererar tillsammans en bild med sammanlagd upplösning i 8K – en skarpare bild än det mänskliga ögat kan uppfatta. 3D-glasögonen är av den senaste tekniken, med unik fullspektrum färgteknologi som ger oerhört klara och färgrika bilder. Ljudsystemet består av tio högtalare och tre bashögtalare för ett ljud i världsklass.

I Wisdome Göteborg är du inte bara en åskådare. Du blir ett med upplevelsen. Det är mäktigt, man blir tagen. Men att försöka beskriva det går nästan inte, man behöver uppleva det själv, förklarar Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare på Universeum.

Wisdome Göteborg bjuder från och med idag på stora äventyr. Här inne tas publiken med till platser människan annars inte hade kunnat nå. Visualiseringsdomen blir samtidigt en gemensam farkost in i riktig forskningsdata och viktiga framtidsfrågor. Håkan Sigurdsson:

Med visualiseringsdomen får vi ytterligare ett verktyg, ett verkligt kraftfullt sådant, för att göra komplex vetenskap tillgänglig för alla. På så vis ger vi många fler möjligheter att delta i samhällsutvecklingen och att bidra till en hållbar framtid.

FÖRESTÄLLNINGAR I FULLDOMFORMAT

Fulldomformatet ger en omslutande upplevelse i både bild och ljud. Inom den nationella satsningen Wisdome project, finansierad av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, tas totalt fem produktioner fram. Dessa föreställningar kommer utifrån olika perspektiv och data förklara hur världen fungerar. Allt innehåll bygger på vetenskap och människans tekniska framsteg – på framstående forskning som fått avgörande betydelse för hur vi ser på världen. Under sommaren och hösten visas STORT 3D i Wisdome Göteborg.

Det är en mäktig och fascinerande upplevelse, där vi reser från jorden till slutet av vårt kända universum, som ger perspektiv både på rymden och den planet som är vårt hem. Dagens premiärföreställning av STORT 3D var fullbokad redan för några dagar sedan, säger Håkan Sigurdsson.

Universeum kommer också att visa två animerade föreställningar; Legenden om det förtrollade korallrevet och Dinosaurier – en berättelse om överlevnad. Dessa föreställningar vänder sig även till den yngre publiken.

ARKITEKTUR OCH BYGGNAD

Universeum ritades av Wingårdhs 1998, började byggas 1999 och stod färdigt till öppningen 2001. Det är den byggnad som Gert Wingårdh själv oftast nämner som sin favorit. När Universeum startade arbetet med att utveckla och bygga ut byggnaden, var det återigen Wingårdhs som fick uppdraget. 2004 fick Universeum Träpriset, och nu är även utbyggnaden med visualiseringsdomen byggd i trä i så hög utsträckning som möjligt.

Universeum är byggt som ett kollage och idag öppnar den sista delen, sfären som rymmer Wisdome Göteborg. Sfären är konstruerad med raka element, en geodetisk sfär. Varje triangel har en bas och sidor om cirka 8 meter. Sfärens totala diameter är 26,5 meter. Den totala höjdskillnaden från gatunivå till sfärens topp är 57 meter.

FAKTA | TEKNIKEN I WISDOME GÖTEBORG

Projiceringsyta: 443 m² tiltad halvsfär av tunna specialformade aluminiumplåtar monterade på ett skelett av stålbalkar på 18 meter i diameter. Totalt 249 plåtar, där toleransen mellan plåtarna är 0,1 mm för att inga skarvar ska synas. Ytan är perforerad med 51 428 480 små hål för att släppa igenom luft och ljud. Konstruktionen väger 4,5 ton och hänger i taket i 16 kedjor som fördelar vikten mellan infästningspunkterna.

Projektorer: Sex projektorer, modell XDL-4K30 från Barco, som hanterar sex olika primära färger av laser. Suverän 3D-prestanda baserad på färgseparation med hjälp av dubbla våglängder och effektiv användning av ljus.

Upplösning: Ljusstyrka upp till 30 000 ANSI lumens, upplösning 4 096 x 2 160 per projektor och uppdateringsfrekvens 120Hz. Sammanlagd upplösning 8K.

3D-glasögon: Dolby 3D-glasögon med unik fullspektrum färgteknologi för oerhört klara och färgrika bilder.

Ljud: Ljudsystem från Meyer Sound. Sex X40-högtalare, fyra X-42-högtalare (för annan spridningsvinkel) och tre bashögtalare X-800C.

FAKTA | AKTUELLA DOMFÖRESTÄLLNINGAR

Stort 3D. Rymden är ofattbart stor. Med Eva Röse som berättarröst beger vi oss iväg på en resa längre ut i rymden än någon annan människa någonsin varit. Allting vi får se på vår resa är baserat på verklig data som inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg och många års forskning.

Legenden om det förtrollade korallrevet (3D). När deras hemrev förstörs av en fisketrålare ger sig energiska Shorty, intelligenta Indigo och vågade sågfisken Jake ut på ett sökande över det förorenade havet för att hitta ett nytt hem. Kommer det att hitta det "förtrollade revet" – en mytisk undervattenshimmel fri från människor?

Dinosaurier – en berättelse om överlevnad (2D). Följ med på en upptäcksfärd genom tiden och evolutionen! Celeste och Månen gör en hisnande resa till dinosauriernas tid och avslöjar hemligheter om dessa mäktiga varelsers förflutna och framtida öden. Dog verkligen alla ut – eller finns det dinosaurier på jorden än idag?

FAKTA | BILJETTER OCH PRISER

För att se en domföreställning krävs entrébiljett eller årskort till Universeum. En Wisdomebiljett kostar 70 kronor per person. Biljettköp görs enklast online via Universeums hemsida, universeum.se.

Rekommenderad minimiålder i Wisdome Göteborg är 4 år, då det förekommer starkt ljus och kraftfullt ljud.

FAKTA | WISDOME PROJECT

Universeums visualiseringsdom är en del av den nationella satsningen Wisdome project. Inom Wisdome project samverkar Universeum med fyra svenska science center: Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Science Center Malmö Museer, och Tekniska Museet i Stockholm. Till projektet är också ett tiotal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

Tekniken och de digitala produktionerna har möjliggjorts genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 2017, i samband med att stiftelsen fyllde 100 år, fick Wisdome project sammanlagt 150 miljoner kronor för projektet. Av dem gick 100 miljoner kronor till visualiseringsteknik på de fem orterna och 50 miljoner kronor avsattes för produktion av domföreställningar vid Visualiseringscenter C.


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield