2023-06-28 06:35Pressmeddelande

Pressinbjudan: Förhandsvisning av Wisdome Göteborg den 4 juli

Föreställning i Wisdome Göteborg

Den 5 juli har Wisdome Göteborg publik premiär. Med plats för 150 personer tar visualiseringsdomen med publiken ut i rymden, ner i havets korallrev och bakåt i historien till dinosauriernas tidsepok. Dagen innan förhandsvisas Wisdome Göteborg för media.

Under åren 2017 till 2023 har Universeum genomfört en intensiv och målmedveten utvecklingsresa. Stiftelser och företag har gjort stora investeringar i verksamheten för att möjliggöra ett nytt Universeum – ett nästa generation vetenskapscenter med förmåga att bidra till en hållbar samhällsutveckling.

Wisdome Göteborg blir den stora finalen för Universeums nyöppning. I och med visualiseringsdomens premiär nyttjar nu byggnaden alla 14 000 kvadratmeter publika ytor, jämfört med 10 000 innan arbetet med att bygga ut och om startade.

I Wisdome Göteborg kommer det att bjudas på storslagna äventyr. Med 8K-upplösning, kraftfull ny 3D-teknik och en sfärisk 360 graders-duk som omsluter publiken kommer de att tas med till platser människan annars inte kan nå. Visualiseringsdomen blir samtidigt en gemensam farkost in i riktig forskningsdata och viktiga framtidsfrågor.

FÖRHANDSVISNING FÖR MEDIA

Tisdag 4 juli förhandsvisar vi Wisdome Göteborg för media. Kl. 9.30 samlas vi i foajén och tar oss gemensamt till visualiseringsdomen för presentation och smakprov.

- Carina Halvord, vd, berättar om den nationella satsningen på visualiseringsdomer och om Wisdome Göteborgs betydelse för Universeum och vårt uppdrag.

- Nick Tour, av-tekniker, förklarar hur domen är uppbyggd och vilken teknik som används.

- Håkan Sigurdsson, vetenskaplig ledare, presenterar de tre domföreställningar som kommer att visas under sommaren och hösten.

- Vi visar valda delar av STORT, Legenden om det förtrollade korallrevet och Dinosaurier.


För mer information eller anmälan till förhandsvisningen, kontakta Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 072-725 79 00. Det är möjligt att ta med en egen testpatrull. Vill man hellre göra ett pressbesök i samband med en publik visning från den 5 juli, kontakta Charlotte Mansfield.


FAKTA | WISDOME PROJECT

Universeums visualiseringsdom är en del av den nationella satsningen Wisdome project. Inom Wisdome project samverkar Universeum med fyra svenska science center: Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Science Center Malmö Museer, och Tekniska Museet i Stockholm. Till projektet är också ett tiotal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik.

Tekniken och de digitala produktionerna har möjliggjorts genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. 2017, i samband med att stiftelsen fyllde 100 år, fick Wisdome project sammanlagt 150 miljoner kronor för projektet. Av dem gick 100 miljoner kronor till visualiseringsteknik på de fem orterna och 50 miljoner kronor avsattes för produktion av domföreställningar vid Visualiseringscenter C.


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med livslångt lärande inom STEM (Science, Technology, Engineering och Mathematics), forskning för accelererat lärande och bevarande av den biologiska mångfalden. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft att göra jorden till en bättre och mer hållbar plats att leva på och bidrar därigenom till stärkt kompetensförsörjning, ökad innovationskraft och en hållbar samhällsutveckling.

Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield