2024-06-05 09:22Pressmeddelande

Universeum presenterar sommarens nyheter

Publiken dansar med i showen Cellmas dilemma på Stora scenen.

Universeum är en de sex mest besökta attraktionerna i Sverige med sina 550 000 besökare årligen. I sommar har vetenskapscentret ett spännande program för både barnfamiljer och vuxna. Utifrån devisen “hela världen på en plats” erbjuds en mängd aktiviteter, shower och guidningar från förmiddag till sen kväll.

Premiär för Blue Whales den 6 juni

Sommarens största nyhet är Blue Whales: Return of the Giants i Wisdome Göteborg. Föreställningen tar med publiken på en oförglömlig resa som utforskar de magnifika blåvalarnas värld. Vidunderliga scener ovan och under ytan ger ny förståelse för det största djuret som någonsin har levt – på visualiseringsdomens gigantiska välvda skärm.

Plats på scen för nya shower

Universeum presenterar Cellmas dilemma, en ny show på Stora scenen som bjuder på en svängig roadtrip genom kroppen. Cellma, en ny cell, behöver publikens hjälp att hitta rätt uppdrag bland de 200 olika celltyper som finns i kroppen. Ska hon bli en hjärncell, muskelcell, fettcell, en del av immunförsvaret eller en röd blodkropp? Premiär 8 juni!

Snart öppnar också ett nytt hotell för Very Important Pollinators på Universeum. I denna nya show får besökarna lära känna tre av våra viktigaste pollinatörer när de checkar in på det nya insektshotellet. Vad behövs för att göra rummen perfekt anpassade för varje VIP-gästs behov?

Kemilabbet öppnar igen – experimentera som en riktig kemist

Efter en tids utvecklingsarbete öppnar nu Kemilabbet igen, och besökarna får chansen att skapa sin egen regnbåge med hjälp av kemi. På med labbrocken och experimentera med densitet och färger.

Ny interaktiv saga: Sagan om korallen

Vad gör man när livet känns lite trist och tråkigt? Tillsammans med publiken funderar en korall på om hon ska prova ny mat, flytta någon annanstans eller byta färg. Samtidigt får besökarna lära sig om korallernas livsviktiga finesser och hur viktiga dessa djur är för havets biologiska mångfald.

Smartare än en robot?

I en ny frågesport tävlar publiken mot Universeums talande robot i sex klassiska ämnen som hemkunskap, historia och omoderna språk. Vem vinner? Är publiken smartare än roboten?

Neptunus nästa i planetariet

Missa inte chansen att besöka ditt astronomiska drömresmål i sommar! I Universeums planetarium kan man göra datavisualiserade upptäcktsresor ut i rymden. Följ med vetenskapscentrets astronaut till planeten Neptunus, med några stopp på vägen. Vilka de blir bestämmer publiken!

Kvällsföreställningar i Wisdome Göteborg

Sedan årsskiftet är det möjligt att se föreställningar i visualiseringsdomen utan att besöka hela Universeum. Utvalda kvällar under sommaren visas Stort 3D och Blue Whales.

Kvällstid visas också Håkan Hellström – New York 2016. En unik konsertupplevelse i 360 grader med aldrig tidigare visat filmmaterial från de kritikerhyllade klubbspelningarna i Gramercy Theatre i New York 2016.

Programmet i sin helhet finns på universeum.se/se-gora. Biljetter köps enklast via hemsidan, universeum.se.


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med upplevelsebaserat lärande, bevarande och forskning. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft för att vi tillsammans ska forma en hållbar framtid.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield