2023-12-26 08:12Pressmeddelande

Universeum öppnar Wisdome på kvällen

Wisdome Göteborg kvällstid

Nu öppnar Universeum upp Wisdome även på kvällen för den som vill uppleva visualiseringsdomen utan att besöka hela Universeum. Den 26 december är det premiär för kvällsföreställningar.

Från den 26 december blir det möjligt att uppleva Wisdome efter att övriga Universeum har stängt för dagen genom att boka en kvällsföreställning. Med den nya biljetten vill Universeum möta två uttalade behov, berättar Eric Edblad, marknadschef på Universeum:

– Som vuxen är det oftast på kvällen du vill och kan göra saker. Att hålla öppet kvällstid gör vår visualiseringsdom tillgänglig för fler, vilket känns väldigt roligt. Den nya biljetten är också vårt svar på efterfrågan om att uppleva Wisdome utan att köpa entré till hela Universeum.

Dagtid krävs precis som tidigare entré till Universeum plus biljett till Wisdome för att se en domföreställning.

– På kvällen kan vi släcka och stänga övriga huset, och ha ett flöde av gäster bara till och från Wisdome. Även vårt kafé kommer hålla öppet längre för den som vill äta eller dricka något, säger Eric Edblad.

Föreställning i Wisdome Göteborg

Först ut på kvällstid blir föreställningen Stort 3D, en 13 miljarder ljusår lång resa som visar hur ofattbart stor rymden är. Allting är baserat på verklig data som inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg. Upplevelsen görs möjlig tack vare kraftfull ny 3D-teknik och en 443 kvadratmeter stor duk som omsluter publiken.

– Det är svårt att göra Stort 3D och visualiseringsdomen rättvisa med bara ord. Man behöver uppleva det. Vi ser fram emot att välkomna gäster att ta del av domens magi.

FAKTA | WISDOME GÖTEBORG

Wisdome Göteborg är Sveriges största visualiseringsdom med fulldomsformat. Projektionsytan på hela 443 kvadratmeter omsluter publiken 360 grader runt om och 165 grader kant till kant. Domen är tiltad 27 grader framåt så man tittar nästintill rakt in i sfären. De sex projektorerna hanterar sex olika primära färger av laser och genererar tillsammans en bild med sammanlagd upplösning i 8K – en skarpare bild än det mänskliga ögat kan uppfatta. 3D-glasögonen är av den senaste tekniken, med unik fullspektrum färgteknologi som ger oerhört klara och färgrika bilder. Ljudsystemet består av tio högtalare och tre bashögtalare för ett ljud i världsklass.

FAKTA | STORT 3D

Rymden är ofattbart stor. Med Eva Röse som berättarröst beger vi oss iväg på en resa längre ut i rymden än någon annan människa någonsin varit. Allting vi får se på vår resa är baserat på verklig data som inhämtats tack vare mänsklighetens tekniska framsteg och många års forskning.

FAKTA | BILJETTER OCH PRISER

En kvällsföreställning i WIsdome kostar 145 kronor per person. Biljettköp görs enklast online via Universeums hemsida, universeum.se.

FAKTA | WISDOME PROJECT

Universeums visualiseringsdom är en del av den nationella satsningen Wisdome project. Inom Wisdome project samverkar Universeum med fyra svenska science center: Visualiseringscenter C i Norrköping, Curiosum i Umeå, Science Center Malmö Museer, och Tekniska Museet i Stockholm. Till projektet är också ett tiotal universitet och forskningsmiljöer kopplade med kunskap kring forskning, teknik, tillämpning och didaktik. Tekniken och de digitala produktionerna har möjliggjorts genom en jubileumsdonation från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse.


Om Universeum

Universeum är Sveriges nationella vetenskapscenter och en samhällsaktör för hållbar utveckling. Vi arbetar med upplevelsebaserat lärande, bevarande och forskning. På Universeum utforskar vi världen, från minsta molekyl till de ofattbart stora galaxer som ramar in vår plats i universum. Vi ger barn, unga och vuxna kunskap och kraft för att vi tillsammans ska forma en hållbar framtid.


Kontaktpersoner

Charlotte Mansfield
Pressansvarig
Charlotte Mansfield